Zanimljivosti i zabava

KORISNI SAVJETI Evo kako održavati automobil koji zimi ostaje vani na otvorenom!

Zima, osim zabavne strane snijega, donosi i onu manje zabavnu. Krenete na posao, a automobil vam je zatrpan, brava je zamrznuta, u autu je hladno i neće upaliti.

Hladnoća, sol, led i ostalo može jako naštetiti Vašem limenom ljubimcu, posebno ako nemate garažu, pa je cijelo vrijeme izložen niskim temperaturama.

Kada se govori o zimskoj opremi za auto, obično svima na pamet padnu samo zimske gume, ali kada se priča o autima zima nisu samo zimske gume. Na niskim temperaturama male ogrebotine počnu hrđati, grijanje postavite na najvišu temperaturu na koju automobil nije pripremljen, vjetrobransko staklo suočeno je s termičkim šokom pa je sklono pucanju, i tako dalje. Donosimo vam glavne probleme do kojih može doći zimi i kako ih najučinkovitije riješiti.

1. Čak i mala tačkica na vašem vjetrobranskom staklu može po velikoj hladnoći postati velika napuklina. U svakom slučaju prije početka zime pregledajte staklo da ga kasnije ne bi morali mijenjati. Također, zimi bi trebali koristiti nekakav oblik zaštite za staklo jer će vam uvelike olakšati posao čišćenja stakla ujutro. Svakako je važno provjeriti i gume na brisačima. One imaju vijek trajanja od otprilike godinu dana, pa ukoliko su na Vašem automobilu dotrajale, vrijeme je da ih zamijenite. Snijeg i led nisu za iskušavanje starih brisača, a nepogodni uslovi na cesti i tako su dovoljni bez toga da si smanjujete vidljivost.

2. Provjerite akumulator jer on zimi radi više pa je moguće oštećenje koje ako ne primijetite rano, može vam stvarati probleme pri paljenju auta. Provjera ispravnosti akumulatora obično ne košta puno, a neki će vam automehaničari to učiniti i besplatno.

3. Antifriz je prvo na što mnogi ljudi pomisle kad dođe zima. Novijim automobilima on zapravo i ne treba, ali ako niste sigurni, potražite savjet od stručnjaka kako bi izbjegli probleme koje možete izbjeći.

4. Pobrinite se o svjetlima. Namažite auto-svjetla voskom, to će spriječiti inje da se uhvati za površinu stakla i ostane tamo, a i omogućit će vam bolju osvijetljenost ceste tokom vožnje, koja je u zimskim prilikama veoma važna.

5. Jedan od najvažnijih elemenata su ipak zimske gume. One su jedni kontakt koji vaš automobil ima s hladnom i zaleđenom površinom ceste i zato je važno da budu primjerene vožnji u zimskim uslovima. Osim toga, važno je provjeriti i prisitak u gumama. On se snižava kako se snižava i vanjska temperatura. ‘Ispuhana’ guma slabije će se držati na snijegu i vožnja na njima bit će opasnija.

Zimski uslovi na saobraćajnicama stvaraju velike probleme kako za saobraćaj  tako i za vaše vozilo. Poduzmite određene mjere zaštite, spriječite moguće probleme i riješite se velikih troškova popravka vozila. Učinite svoj automobil sigurnijim za vožnju i budite savjestan sudionik u saobraćaju.

Izvor: avazJedan komentar na ovaj članak

  1. Personally, I’m a big fan of how simple and concise this post is. You made it easy to understand the information and I appreciate that.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button