BiH

Koga će Fahrudin Radončić povući sa sobom?

Dok Fahrudin Radončić, šef SBB-a i delegat u Domu naroda parlamenta BiH, u zatvorskoj ćeliji priprema svoju odbranu, njegova stranka grmi kako je za njegovo hapšenje pravosudna mafija koja radi na destabilizaciji države, vladajuće koalicije i bošnjačkog naroda, piše Dnevni list.

Vahid Karavelić bivši član SBB-a i odnedavno predsjednik Udruženja generala BiH, izražava sumnju da iza slučaja Radončić “stoji djelovanje raznih službi, na kraju sa stranim obavještajnim službama kojima je cilj rušenje ustavnog poretka BiH”.

Kako god, hapšenje Radončića njegov SBB nastoji s pravosudnog prebaciti na politički teren, a uz punu podršku ostalih političkih stranaka i njihovih lidera. Njega je Tužiteljstvo BiH osumnjičilo za ometanje pravosuđa i istraga i Sud BiH prekjučer mu je odredio jednomjesečni pritvor.

Uostalom, transkripti prisluškivanih Radončićevih razgovora jasno i neupitno otkrivaju kakva je uopće koalicija SDA-SBB, najjačih i najmoćnijih bošnjačkih stranaka. U jednom šef SBB-a najavljuje da sprema omču Izetbegoviću i da ga je ove sedmice namjeravao javno optužiti za ubistva Nedžada Ugljena i Ramiza Delalića Ćele

Samo što je Radončić u ponedjeljak uhapšen, SDA s kojom je SBB u koaliciji, priopćila je da se nada da su pravosudne institucije svjesne da svojim radom izazivaju krizu vlasti. To nije ništa drugo nego direktan pritisak na Tužiteljstvo BiH i Sud BiH. HDZ je preko svog šefa Dragana Čovića priopćio da „mi ne živimo u pravnoj državi“. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, tek sada zadovoljno trlja ruke jer mu slučaj Radončić itekako ide u prilog – on je odavno protiv Tužiteljstva BiH i Suda BiH, a referendumom najavljenim za april hoće zabraniti njihovo djelovanje na svojoj teritoriji ili kako kaže „ograniči djelovanje“. Jučer je SNSD saopštio da je cilj Tužiteljstva BiH destabilizacija RS-a.

Kako objasniti nezapamćenu političku halabuku nakon hapšenja Radončića osim da vodeće stranke i njihovi šefovi na najdirektniji način ometaju pravosuđe u njegovom radu. Pojednostavljeno, kazano nije nikome od njih toliko stalo do Radončića i njegove sudbine, nego do sebe.

U najkraćem, sudbina Radončića isključivo je u njegovim rukama i na njemu je da svojim dokazima pobijedi dokaze koje Tužiteljstvo BiH ima protiv njega.

Čak i puko prognoziranje da li će u tome uspjeti, značilo bi pritisak na nezavisnost i uplitanje u rad pravosuđa. S druge strane, način na koji političari i političke stranke sada koriste slučaj Radončić nije ništa drugo nego dokaz da su u panici jedino zbog sebe jer postoji ozbiljna mogućnost da pojedine političke moćnike u cijelom ovom procesu Radončić povuče „u provaliju“, a on svakako puno toga zna. Iz onoga što priopćavaju vidljiv je njihov strah da bi mogli doći na red.

Ostaje da se vidi hoće li Tužiteljstvo BiH, a komotno može po službenoj dužnosti, u krajnjem mora, otvoriti istrage protiv visokopozicioniranih članova SDA, HDZ-a, SNSD-a, SBB-a i drugih stranaka koji novonastalu situaciju koriste za pritisak i ometanje rada pravosuđa.

– Tužilački slučaj Radončić posljednja je precizna dijagnoza bolesnog društva: jedan pravosudni pokušaj da se procesuira ometanje pravosuđa pretvorio se u kolektivno ometanje pravosuđa – jučerašnji je stav i upozorenje Branka Perića, suca Suda BiH.

Sud BiH saopštio je prije dva dana da „pritisci na pravosuđe počinju prevazilaziti granice podnošljivosti“, a prošle sedmice zajedno s Tužiteljstvom BiH političarima je direktno poručeno: „Naš mandat nije da ispunjavamo bilo čije želje nego da provodimo zakone ove zemlje“.

Nakon svega postavlja se ključno pitanje – ono svakako nije da li iza istrage, hapšenja i smještanja Radončića u zatvor stoji politička montaža, nego hoće li se Sud BiH i Tužiteljstvo BiH uspjeti oduprijeti pritiscima, preciznije željama i osobnim interesima političara.

Kada se radi o političkoj dimenziji novonastale situacije, onda se mora kazati da je, blago rečeno neistina proglašavanje hapšenje Radončića destabiliziranje države, skretanje BiH s evropskog puta, razbijanje vladajuće koalicije i bošnjačkog naroda.

Najprije će biti da se radi o svojevrsnim ucjenama i korištenju cjelokupnog bošnjačkog naroda kao osobnom „živom štitu“.

Uostalom, transkripti prisluškivanih Radončićevih razgovora jasno i neupitno otkrivaju kakva je uopće koalicija SDA-SBB, najjačih i najmoćnijih bošnjačkih stranaka. U jednom šef SBB-a najavljuje da sprema omču Izetbegoviću i da ga je ove sedmice namjeravao javno optužiti za ubistva Nedžada Ugljena i Ramiza Delalića Ćele.

I ne samo to – 120 stranica transkripta prisluškivanih razgovora političara, biznismena, diplomata… pokazuju da se u ova zemlja valja u glibu zbog dužnosnika na svim razinama vlasti i njihovog vođenja privatne politike isključivo motivirane osobnim interesima i da u njoj nema mjesta za interese države i građana. Baš zato, javnosti treba hitan odgovor – zbog čega i na osnovu čega čelnici SDA, SBB-a i HDZ-a već mjesecima uvjeravaju građane da je njihova koalicija „čvrsta kao beton“ već donijela politički, ekonomski i socijalni preporod ovoj zemlji?!

SBB je ove sedmice potpuno blokirao Parlament i Vladu Federacije – zakazana zasjedanja su otkazana „zbog izvanrednih okolnosti“. Kada će i u kojem sastavu nastaviti rad, još se ne zna. Neslužbeno saznajemo da postoji mogućnost da se zbog hapšenja Radončića otkaže sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana za 3. februara. U tom domu, SBB ima četiri zastupnika.

A sasvim dobar svjedok što se i kako se radi iza kulisa političke scene u BiH, je jedan razgovor između Bakira Dautbašića, sekretara Ministarstva sigurnosti i kandidata SBB-a za državnog ministra prometa i komunikacija, i Almira Bašića, načelnika Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH.

Po Sarajevu se već mjesecima priča da je Keljmendi u Prištini američkim istražiteljima puno toga otkrio, pogotovo o nekim važnim ljudima i događajima u BiH

Dautbašić je uhapšen zbog ometanja istrage protiv Nasera Keljmendija kojem se sudi u Prištini, pored ostalog i za naručivanje ubojstva Ramiza Delalića Ćele. Keljmendi se nalazi na američkoj crnoj listi na kojoj su najopasniji svjetski kriminalci. Po Sarajevu se već mjesecima priča da je Keljmendi u Prištini američkim istražiteljima puno toga otkrio, pogotovo o nekim važnim ljudima i događajima u BiH.

Nakon što su dogovorili kako će Bašić Dautabišću dostavljati neke informacije, Bašić ga je savjetovao da promijeni mobitel – uništi stari i uzme novi. Navodno, Bašić je zbog toga saslušan u Tužiteljstvu BiH i smijenjen je s funkcije u Graničnoj policiji. Ne bi se reklo da je pretjerivanje da se na isti ili sličan način odlučivalo i odlučuje o svim najvažnijim pitanjima za ovu državu i njene građane.

Tužiteljstvo BiH i Sud BiH su sve javno razotkrili i političkim moćnicima pomrsili konce, a hoće li njihovi čelnici Meddžida Kreso i Goran Salihović preživjeti udar, bit će jasnije već iduće sedmice kada bi moglo doći do novih burnih događaja.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button