Tehnologija

Izumljena mobilna aplikacija koja će vam ‘reći’ zašto vaša beba plače (VIDEO)
Novi roditelji često su uplašeni kad njihovo novorođenče počne plakati: zašto plače, da li ga nešto boli, šta mu treba… pitanja su brojna i zbunjuju i mame i tate.

No pomoć roditeljima sada stiže u formi mobilne aplikacije koja, kako tvrde njeni tvorci, „dešifrira“ značenje bebinog plača.

Možda će Vas zanimati i:

Aplikaciju Infant Cries Translator su kreirali u Nacionalnoj univerzitetskoj bolnici Yunlin u Tajvanu, a istraživali koji su je napravili navode kako aplikacija može razlikovati četiri različita zvuka plača.

https://www.youtube.com/watch?v=EdDU2GI_2_U

 

Aplikacija, naime, uspoređuje plač bebe s online bazom u kojoj se nalazi oko 200 hiljada raznih zvukova plača novorođenih beba.

Sve što trebate učiniti je, dok beba plače, na desetak sekundi uključiti snimanje i snimka se šalje na Cloud Drive i potom u samo 15 sekundi analizira zvuk i „govori“ vam zašto vaša bebica plače.

“Aplikacija razlikuje četiri različita oblika plača, uključujući glad, mokru pelenu, pospanost i bol”, rekao je Chang Chuan-yu, jedan od istraživača za Daily Mail.

“Kod beba koje su mlađe od dvije sedmice, aplikacija je tačna do 92 posto. Kod beba do mjesec ili dva mjeseca, aplikacija je pouzdana 84 do 85 posto, dok je kod četveromjesečne bebe tačna do 77 posto”, kazao je istraživač te naglasio kako je aplikacija namijenjena za bebe do šest mjeseci starosti.

Roditelji koji su isprobali ovu aplikaciju tvrde da im pomaže.

Aplikacija je dostupna za preuzimanje na Apple App Store i Google Play Store.

Izvor:radiosarajevoMožda će Vas zanimati i:

Back to top button