BiH

Izetbegović: Radončić zaslužuje da se brani sa slobode
Nakon održanog sastanka u Predsjedništvu BiH predstavnika Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost na press konferenciji Bakir Izetbegović je istakao da Fahrudin Radončić zaslužuje da se brani sa slobode.

“U vezi nevinosti, svakako da je nevin dok se ne dokaže suprotno. Obzirom na njegov ugled i doprinos koji je dao zemlji, Fahrudin Radončić zaslužuje da se brani sa slobode”, kazao je Izetbegović.

Obzirom da su se od hapšenja Fahrudina Radončića u medijima pojavila imena Asima Sarajlića i Aljoše Čampare, obojica iz SDA kadra, kao odgovorni za hapšenje Radončića, Izetbegović je kazao.

“Odluke u hapšenju se ne donose u SDA, nego u Tužilaštvu. SDA, 114 delegata je donijelo odluku da se ide u koaliciju sa SBB-om – i ja sam učinio sve da ta koalicija da rezultate. Ovo nama nije bilo u interesu kao najodgovornijoj bošnjačkoj stranci. Čamparu i Sarajlića to možete pitati i vi, ali ono što garantujem je stav SDA. Šta ko misli u kafani i kod kuće to ne znam”, kazao je Izetbegović.

Izetbetgović je istakao da se Radončiću ne može na teret staviti odluka o imenovanju ambasadorice Slovenije, jer je to diskreciono pravo predsjednika da predloži to ime.

“Mi se dogovaramo oko raznih pozicija. Dogovaramo se sa koalicionim partnerima. Nermana Hadžijahić jeste bila prijedlog gospodina Radončića, a moj zahtjev je bio da to bude profesionalac. On je kandidatkinju predložio, a ja sam o imenovanju saznao kasnije iz medija. Žena koja je imenovana ima reference, a diskreciono pravo predsjednika je da to odluči i zbog toga se to ne može stavljati na teret Radončiću u ovom slučaju”, dodao je.

Izetbegović je potvrdio da ukoliko bude pozvan kao svjedok na Sudu, da će se odazvati.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button