BiH

Istraživanje: Naser Kelmendi i “veza” sa Radončićem

Naser Kelmendi kontroverzni je biznismen bogataš iz Peći sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini. Od policijskih agencija označen kao vođa kriminalne organizacije i jednog od najjačih balkanskih narko kartela, osoba sa crne liste SAD-a i potjernice Interpola, optuženik za organizovani kriminal, ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu, te posjedovanje i trgovinu drogom. “Nisam kriv”, 2015. rekao je Kelmendi pred Osnovnim sudom u Prištini. Isto je tvrdio i prije četiri godine u intervjuu za podgorički list Vijesti.

“Ja znam da sam čist pred zakonom i pred Bogom. Ja nikad u životu za svojih 54 godine to nisam radio, niti me kada interesovalo. Znači, nikad u životu drogu radio nisam, niti me u životu interesovalo. Ali ja sam sam uvijek tu i bilo koja služba da ima nešto protiv mene ja ću da odgovaram. Ja ne mogu nikome reći nemojte vi voditi istragu protiv mene”, rekao je Naser Kelmendi za podgorički list Vijesti 11.decembra 2011.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Kelmendijeva zločinačka organizacija umiješana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje. Isto stoji i u Izvještajnom projektu o organizovanom kriminalu i korupciji. Naser se 2011. hvalio potvrdom da se protiv njega ne vodi nikakav proces u BiH. No, zvanična istraga pokrenuta je u septembru 2012. kada se provodi i akcija “Lutka”, tada bez glavne mete. Naser Kelmendi pobjegao je Crnu Goru. Uhapšen je u Prištini 2013. Tako je ostao nedostupan policijskim i pravosudnim bh. institucijama.

“Hipotetički je mogao biti uhapšen zbog krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Međutim, očito je da mu je neko dao signal. Imate pokazatelja koji dokazuju da su određene osobe iz vlasti bile u direktnoj komunikaciji sa Naserom Kelmendijem, to vam opet govori o Bosni i Hercegovini kao zemlji koja je država organiziranog kriminala. Trenutno sada se raspetljavaju neke stvari i zadnjim hapšenjima Tužilaštva, a važno je spomenjuti da ovo sada Tužilaštvo nije ono iz 2009”, rekao je Goran Kovačević sa Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu.

Azra Sarić, bivša djevojka ubijenog Ramiza Delalića Ćele pominje se kao svjedok u optužnici sa Kosova. Kao svjedok se pominje i Fahrudin Radončić koji je osumničen za ometanje rada pravosuđa i uticaj na Sarićevu. Prema navodima Tužilaštva Radončić je preko posrednika tražio da njegovo ime ne pominje u iskazu. On bi na proljeće trebao odgovarati na pitanja u procesu na Kosovu – da li je dio Kelmendijevog klana, te da li je imao veze u organizaciji Ćelinog ubistva. Inače, prema izvještajima policijskih i bezbjednosnih agencija Radončić je bio označen kao Kelmendijev poslovni partner.

Kelmendi je u BiH izbjegao hapšenje. Postajali su policijski navodi da je kamatario sa 20 miliona maraka po mjesečnoj stopi od 10 odsto, te pod sumnjivim okolnostima stekao kapital za hotel Casa Grande, nekoliko kuća i stanova, fabriku sladoleda i skupocjene automobile. Sa svojim je sinovima imao i 13 krivičnih prijava i dozvolu za nošenje oružja.

Izvor: N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button