Zanimljivosti i zabava

Ispio 44 piva i od limenki napravio aparat koji mu grije kuću
Darko Milićević (39) iz Srbije od limenki piva napravio je solarni panel, koji temperaturu zraka od minus pet, zagrijava na plus 52. Panel je mali jer je u pitanju eksperiment, pa nema dovoljnu snagu da potpuno zagrije sobu, ali Milićević tvrdi da funkcionira.

“Prošle zime tragao sam na internetu za alternativnim načinima zagrijavanja. Našao sam mnogo različitih ideja, a ova mi je privukla pažnju jer mi se učinila jednostavnom. Kupio sam ivericu, stiropor za izolaciju, boju, silikon… Prije zime sam ploču montirao na južni zid kuće jer su tu sunčeve zrake najjače”, kaže Milićević.

“Sistem za grijanje pomoću konzervi funkcionira tako što hladan zrak ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izoliranom sistemu zagrijavaju ga sunčeve zrake u limenkama. Zrak se prirodno kreće naviše i ulazi u kuću kroz otvor u zidu”, objašnjava profesor matematike i informatike Darko Milićević iz Paraćina.

“Krenuo sam s poslom tako što sam napravio ram od iverice dimenzija metar sa metar. Njega sam izolirao stiroporom od tri centimetara. Sve to sam zaštitio crnom folijom i napravio ležista za limenke koje sam obojio u crno. Tako jače upijaju sunčevu toplinu. Panel ima 11 limenki u četiri reda, dakle, ukupno 44. Nije skupo jer je od materijala najskuplji pleksiglas za zaštitu koji se stavlja s prednje strane da se topli zrak ne bi gubio iz sistema”, pišeTelegraf.rs.

“U trošak ne računam limenke koje sam ispio, tako da ovaj sistem za grijanje košta oko 60 eura, bez rada”, izračunao je Milićević.

Izvor: telegraf.rsMožda će Vas zanimati i:

Back to top button