BiH

Historijski dan: BiH 15. februara predaje zahtjev za članstvo u EU

BiH je dobila datum za predaju zahtjeva za članstvo u EU. Historijski dan za BiH je 15. februara 2016. godine, piše Večernji list BiH.

Ovim je BiH napravila najveći iskorak do sada, još od potpisivanja Daytonskog sporazuma 1995. godine. Najveći je ovo događaj kada su u pitanju europske integracije, ali i svi drugi procesi kada je riječ o BiH. Nakon niza teških godina, kada je BiH nazadovala, konačno je učinjen napredak, prije svega, prošle godine koja je značila prekretnicu.

U ime Holandije, zemlje predsjedateljice Evropskom unijom, stigla je i službena obavijest s potvrdom datuma u čijem smo posjedu i ekskluzivno donosimo njezin sadržaj.

“S obzirom na vaše pismo od 14. januara 2016. godine, mogu vas obavijestiti kako će ministar vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bert Koenders rado primiti zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo uime Evropske unije, Predsjedništva Vijeća Evropske unije. Vrijeme prijave je opsežno raspravljano na najvišim razinama između naših zemalja i predlažemo da se formalno podnošenje zahtjeva upriliči u ponedjeljak, 15. februara 2016. godine, u Briselu”, stoji, između ostaloga, u pismu koje je uime Holandija, zemlje predsjedateljice Evropskom unijom, potpisao Pieter de Gooijer, stalni predstavnik Kraljevine Holandija.

Uz to, detaljno je precizirano i mjesto i vrijeme uručenja zahtjeva za članstvo BiH u Evropsku uniju. Uime Bosne i Hercegovine zahtjev će predati predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, a, kako doznajemo, planirano je, što stoji i u pismu, da zahtjev uime Holandije primi ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

Prema saznanjima Večernjeg lista, 15. februara, tokom predaje zahtjeva za članstvo, uz Čovića i Koendersa, bit će i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini te povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Toga dana, 15. februara 2016. godine, u Briselu se održava i ministarski sastanak, tako da je ovaj datum time i važniji, te prigoda za razgovore.

Uprkos  snažnim otporima, kako iz BiH tako i od dijela evropskih dužnosnika, predstavnici BiH su uspjeli izboriti datum za predaju zahtjeva za članstvo u EU i time otvoriti novu stranicu historiju  za BiH, onu europsku.

Evropska unija očekuje od BiH da do datuma predaje zahtjeva za članstvo pokaže vidnu radnu aktivnost za rješavanje pitanja Koordinacijskog mehanizma i prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu).

Prema saznanjima Večernjeg lista, predstavnici vlasi u BiH užurbano rade na rješavanju ovih pitanja, kako Predsjedništvo s jedne strane tako i Vijeće ministara s druge.

Iduće sedmice bi svi ovi detalji trebali biti posloženi. Nakon predaje zahtjeva u ponedjeljak, 15. februara, u Briselu za BiH tek slijedi težak posao. Važne reforme, ispunjavanje preostalih obveza, prilagođavanje evropskim standardima… Jer zemlja koja želi pristupiti EU podnosi zahtjev za članstvo Vijeću koje potom od Komisije traži mišljenje o tome je li država podnositeljica zahtjeva sposobna ispuniti Kopenhagenske kriterije koji uključuju tržišnu ekonomiju, stabilnu demokraciju i vladavinu prava te prihvaćanje cijelog zakonodavstva EU i euro.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button