Svijet

EU: Sedam država blokiralo šengen
Evropska komisija saopćila je da je Austrija odlučila da “zbog situacije s imigrantima koja je izmakla kontroli” do februara produži nadzor granica.

– Time je ukupno sedam država EU zavelo takav privremeni granični nadzor unutar šengeskog prostora – izjavila je predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto.

 Mediji u EU prenose i najavu vlade u Ljubljani da će uvesti provjeru pasoša i identiteta putnika na slovenačkim granicama.

Berto je navela da su, na temelju šengenskih odredbi za “prinudne prilike”, Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na šengenskim međama.

Ona je dodala da su zbog procjene o prijetećoj situaciji, što je saglasno šengenskim pravilima, takve mjere preduzele Austrija, Francuska, Njemačka i Malta.

– Austrija je Evropsku komisiju već u septembru obavijestila da uvodi privremeni nadzor na unutrašnjim šengenskim granicama, saglasno statutu i odredbama šengena. Vlada u Beču je Komisiji u Briselu stavila do znanja da je “produžila tu privremenu graničnu kontrolu do februara zbog toga što je situacija s imigrantima izmakla kontroli” – objasnila je Berto.

Mediji u EU prenijeli su i izjavu predstavnika austrijskog Ministarstva vanjskih poslova da bi “sljedeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenačkim granicama”.

Italijanski listovi javljaju da je to zabrinulo vlasti u Rimu jer bi se moglo desiti da se izbjeglice i migranti nagomilaju na italijanskim granicama, ako više nemaju prolaza preko Austrije i Slovenije.

Rimske vlasti su se uznemirile i zbog toga što su se njemačka kancelarka Angela Merkel i njen ključni stranački parter, bavarski premijer Horst Zehofer dogovorili da mnogo brže odbacuju zahtjev za azil migrantima koji dolaze sa sjevera Afrike. Riječ je o Maroku, Alžiru i Tunisu gdje bi imigranti, koji u ostali dio EU dolaze preko Italije, bili vraćani po ubrzanom postupku, ali je problem što to nisu “sigurne zemlje” u pogledu vladavine prava i demokratije.

Stranka CDU kancelarke Merkel i njena partnerska bavarska partija CSU žele da ubijede glavnog partnera u vladi, socijaldemokratsku SPD, da usvoje zakon sličan onome koji je uveden za države zapadnog Balkana, a to znači da praktično nemaju nikakvih mogućnosti za azil.

Izvor: avaz

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button