Zanimljivosti i zabava

Članovi “tajnog društva” danas su vodeći ljudi Velike Britanije
Ekskluzivan klub Bullington više od 200 godina okuplja studente s Oxforda koji su zbog svojih divljačkih zabava došli na loš glas. Član je bio i britanski premijer.

Opijanje litrama skupih vina i ležanje bez svijesti u krhotinama skupocjenog posuđa česta je definicija ‘zabave’ članova ekskluzivnog britanskog tajnog kluba Bullingdon.

Pripadnici ovog neslužbenog, ali vrlo strogog i ekskluzivnog kluba, isključivo su studenti izvrsnog materijalnog statusa koji, osim što studiraju, imaju toliko novca da zaista ne znaju što bi s njime pa u ‘slobodno’ vrijeme izvode brutalne rituale inicijacije poput razbijanja studentskih soba i uništavanja imovine. Na zabavama su u pravilu prisutne prostitutke i teške droge.

Iz sportskog  postao klub divljačkih bogataša

Bullingdon klub, čije je sjedište u Oxfordu, nastao je prije više od 200 godina i izvorno je bio sportski klub posvećen kriketu i utrkama konja.

Britanski pisac i novinar Petre Mais (1885.-1975.) tvrdio je da je klub osnovan 1780. godine te mu je članstvo bilo limitirano na 30-ak mladića.Održavanje gala večera za probrano društvo ubrzo je postala njihova glavna okupacija. Članarina u klubu Bullingdonu izuzetno je skupa, članovi moraju nositi posebno krojena odijela i klupske uniforme u kojima uživaju u skupim večerama i opijaju se, a zatim kreću u uništavanje svega što im se nađe na putu.

Sveučilište Oxford dakako ne želi službeno priznati postojanje kluba Bullingdon. Brojni lokalni restorani raskošne klupske večere odbijaju organizirati u svojim prostorima. Zbog bahatosti i brojnih ekscesa članovima Bullingdona zabranjeno je organizirati okupljanja u krugu 24 kilometra od centra Oxforda, a nisu poželjni ni u mnogim pabovima.

Posebno se pamte dvije razuzdane ‘zabava’ Bullingdona iz 1894. i 1927. godine. Oba puta, 12. maja 1894. i 20. februara 1927., članovi su porazbijali sve lustere i ukupno 468 prozora na povijesnoj građevini Peckwater Quad u Oxfordu. Demolirali su i sva vrata. Nakon tih nereda zabranjeno im je okupljanje u Oxfordu.

Posljednje od najnasilnijih okupljanja članova kluba zabilježeno je u decembru 2005. kada su porazbijali 17 boca vina, svaki komad posuđa i prozor u starinskom White Hart pabu u Fyfieldu u Oxfordshireu, koji postoji 15. vjekova.

Večeru je tada organizirao počasni član Alexander Fellowes, sin baruna Fellowesa i nećak princeze Diane. Uhapšeno je četvero sudionika večere.

Dok je još bio princ, kralj Edward VIII. nije odmah dobio odobrenje svojih roditelja da se pridruži Bullingdonu zbog loše reputacije kluba. Ipak ga je dobio, ali pod uvjetom da se nikada ne nazoči razvratnim večerama. Čuvši da se ipak provodio na nekoliko takvih zabava njegova majka, kraljica Mary, poslala mu je telegram sa zahtjevom da svoje ime izbriše s popisa članova.

Premijer, ministar i gradonačelnik bili su članovi

Klub je s desetljećima navukao brojne kontroverze, a neki bivši članovi danas su ugledni i visokopozicionirani britanski političari. Među njima su aktualni britanski premijer David Cameron, ministar finansija George Osborne i londonski gradonačelnik Boris Johnson.

 

Prema knjizi ‘Tajne Oxforda’, njih trojica pobjegli su s jedne od takvih zabava nakon što su članovi kluba kroz prozore hotela u kojemu se održavala njihova zabava počeli bacati tanjire. Tako su se, navodno, željeli našaliti s novim članom, no jedan od tanjira uletio je kroz prozor obližnjeg restorana te je muškarac koji se tamo našao pozvao policiju. Neki od članova Bullingdona tada su završili i u zatvoru. Premijer David Cameron negirao je da je bio na zabavi.

Godine 2007. procurila je fotografija na kojoj su Cameron i Johnson u službenim odorama kluba. Vlasnici fotografije ubrzo su zabranili njeno korištenje. U britanskim medijima pojavila se i fotografija članova kluba na safariju na nepoznatoj lokaciji.

Kao mafija: Članovi pod zavjetom šutnje

Posljednjih nekoliko godina klub Bullingdon se više puta spominjao u debatama zastupničkog doma britanskog parlamenta, u kontekstu sramotnog ponašanja članova kluba koji su mahom sadašnji članovi konzervativne stranke. Boris Johnson više se puta izjavama pokušao ograditi od članstva u klubu nazvavši ga ”sramotnim prikazom nadljudske oholosti i sebičnosti”.

Članovi kluba su pod zavjetom su šutnje pa je njihovo ‘djelovanje’ oduvijek obavijeno velom tajne.

Svijetlo plava i bjelokost službene su boje

Godine 1850. pronađena je knjižica kluba u kojoj je zlatim slovima bilo ispisano pravilo da članovi na okupljanjima moraju nositi hlače, kaput i leptir mašnu plave boje. Na godišnjim okupljanima nose frakove u mornarsko plavoj boji s pripadajućim baršunastim ovratnikom, reverima boje bjelokosti, manžete s monogramima kluba, prsluk boje senfa te leptir mašnu nebesko plave boje. Postoji i klupska kravata koja je nebesko plava s prugama boje bjelokosti

Cijelo odijelo članova Bullingdona stoji oko 3.500 funti. Šivaju ih krojački saloni Ede&Ravenscroft, koji inače šiju i toge za britanske suce.

 

Izvor: avaz

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button