BiH

Danas Nacionalni dan bez cigarete – duhanski dim ubije godišnje 5 miliona ljudi!
U velikom broju zemalja danas se obilježava “Nacionalni dan bez cigarete”, tokom koga se pokušava educirati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”, kolateralnim žrtvama pušača.

Zvanični podaci govore da duhanski dim godišnje ubije pet miliona ljudi u svijetu, te još još 600.000 njih, čiji je jedini grijeh bio taj što su bili blizu onih koji puše.

Jedini rat koji podržavaju sve vlade svijeta je rat protiv duhanskog dima. Vode ga armije nepušača, a saveznici su im čak i pušači. Američka agencija za zaštitu životne sredine svrstala je duhanski dim u “klasu A” kao “humanog kancerogena”, za koji ne postoji minimalna sigurna doza kojoj čovjek može biti izložen.

Uprkos tome, skoro je nemoguće suprotstaviti mu se. U osnovi pušačke zavisnosti stoji glad za nikotinom. Iako je nikotin samo jedan od preko 4.000 hemikalija pronađenih u dimu cigarete, on na ljudski mozak djeluje kao droga. Apsorbuje se kroz kožu i sluzokožu, a do mozga stiže u roku od 10 sekundi nakon uvlačenja.

Izvor: BHRTKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button