Tehnologija

Svaka čast!-Norveška razvija obrazovnu aplikaciju za sirijsku djecu
Norveška je u petak raspisala konkurs za razvijanje smartphone aplikacije kako bi pomogla sirijskoj djeci, koja nisu u mogućnosti pohađati nastavu, da steknu osnovno znanje iz oblasti arapske književnosti, kazao je ministar vanjskih poslova te zemlje Borge Brende

“Znamo da su sirijski roditelji izuzetno zabrinuti za obrazovanje i dobrobit njihove djece. Zato želimo razviti sredstvo za učenje bazirano na igri, koje će djeca moći koristiti gdje god se nalazila”, izjavio je šef norveške diplomacije.

“Isto tako znamo da gotovo sva sirijska domaćinstva teže korištenju pametnih telefona i oni su krucijalni za ostanak u kontaktu sa prijateljima i familijom te za pristup važnim vijestima i informacijama”, dodao je Brende.

Najmanje osam miliona sirijske djece žrtve su građanskog rata u toj zemlji, a gotovo dva miliona njih nije u mogućnosti da ide u školu, dok je 400.000 djece suočeno s rizikom da napusti školovanje, saopćila je ranije glasnogovornica Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za pomoć djeci u zemljama zahvaćenim ratom Juliette Toum.

Partneri raspisanog tendera su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Australska agencija za pomoć i francuski telekomunikacijski operater “Orange”.

Izvor: bukaKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button