BiH

Igmanski marš: Očekuje se od 10.000 do 15.000 učesnika
Tradicionalni Igmanski marš, koji se održava u povodu sjećanja na jednu od najznačajnijih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu, kada su borci Prve proleterske brigade pod nemogućim uslovima preko Igmana došli u oslobođenu Foču, bit će održan danas.

Predsjednik SUBNOR-a Hadžići Fadil Šehić najavio je da je zborno mjesto na Brezovači. Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju bit će formirana kolona od više hiljada ljudi, koja će pješke ići ka Velikom polju.

Nakon polaganja cvijeća na Velikom polju, pored mnogih gostiju i zvanica, sjećanje na legendarni marš evocirat će Albin Pibernik, učesnik Igmanskog marša 1942. godine.

Predsjednik Organizacionog odbora Igmanskog marša Ibrahim Durmo prethodno je najavio da se očekuje 10.000 do 15.000 učesnika.

Rekord će biti i što se tiče gostiju iz inozemstva. Dolazak je najavilo udruženje Barigaldi iz Italije, te drugih susjednih država. Što se tiče zemalja iz regije, najbrojnije su delegacije iz Slovenije i Srbije, koji autobusima dolaze na ovu manifestaciju, zatim iz Hrvatske i Crne Gore. Dolazak su najavile delegacije Podgorice, Dubrovnika, Makarske, Velenja, Ljubljane, Beograda, Kragujevca, Bajine Bašte, Titovog Užica.

Za sve učenike na Velikom polju na Igmanu organizovan je i ručak, vojnički pasulj, saopćeno je iz Organizacionog odbora Igmanskog marša.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button