Biznis

U decembru zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH
Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u decembru prošle godine bilježi pad od 2,3 odsto u odnosu na novembar, te rast od 1,8 odsto u poređenju sa decembrom 2014. godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u decembru u odnosu na novembar veća je za 6,7 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,4 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za jedan odsto, energije za 2,4 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,9 odsto.

U decembru prošle, u odnosu na isti mjesec 2014. godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 44,4 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,5 odsto, kapitalnih proizvoda za 4,9 odsto, intermedijarnih proizvoda za 1,5 odsto, dok je proizvodnja energije manja za 6,5 odsto.

Za područja klasifikacijske djelatnosti BiH 2010, desezonirana industrijska proizvodnja u decembru 2015. godine u poređenju sa novembrom prošle godine, bilježi rast u području vađenja ruda i kamena za 3,9 odsto, dok je u područjima proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i gasom zabilježen pad za 2,8 odsto, a u prerađivačkoj industriji za 2,9 odsto.

U decembru prošle godine, u poređenju sa istim mjesecom 2014. godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području vađenja ruda i kamena za 8,9 odsto, prerađivačkoj industriji za 4,7 odsto, dok je u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i gasom zabilježen pad za 10,2 odsto.

Izvor: N.N.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button