Zanimljivosti i zabava

MAJKA SVIH TEORIJA ZAVJERE Najbolji odgovor na tvrdnju da je Zemlja “ravna ploča”
U knjizi “Idiotski mozak”, Din Bernet objašnjava neurološke mehanizme koji dovode do nastanka teorija zavjere, a “Gardijan” je ekskluzivno objavio dijelove iz nje. Bernet se duhovito poigrava raznim teorijama zavjera i raskrinkava ih na najbolji mogući način – humorom.

Reper B.o.B izazvao je burne reakcije nakon što je na Tviteru iznio stav da je Zemlja ravna. Iako, vjerovatno, mislite da su njegove tvrdnje sulude i smiješne, dovoljno je da analizirate dokaze i dođete do istog zaključka.

Foto: Reuters

Ugledni naučnici su repera javno izvrgli ruglu i iznijeli dokaze koji potvrđuju da nije u pravu, uprkos velikom broju ljudi koji tvrde suprotno. Između ostalog, rekao je da bi zakrivljenost Zemlje trebalo da bude vidljiva sa izvjesne udaljenosti, što je, naravno, besmisleno. Njegovi komentari i insistiranje prevazilaze okvire djetinjaste naivnosti, ali istina je da teorija zavjere ide mnogo dalje.

Recimo da je Zemlja zaista ravna, potpuno ravna, poput staklene ploče. Po definiciji, “ravno” je ono što ima ravnu površinu, bez uzdignutih područja i udubljenja. U tom slučaju, ako je Zemlja zaista ravna, kako je moguće da postoje visoke zgrade i planine. Nije moguće. To je isto kao kada biste rekli da je jež ravan, što, ako izuzmemo mogućnost kobnog susreta sa teškim teretnim kamionom, svakako nije.

Neki bi to možda teško prihvatili, imajući u vidu neubjedljive dokaze da svuda mogu da vide zgrade, brežuljke, drveće, planine i slične stvari, ili da su čak trenutno NA ili U njima. To je samo još jedan u nizu dokaza o ograničenosti ljudskog uma. Ako bolje pogledate, dokaze koji govore suprotno primijetićete svuda oko sebe.

Na primjer: koja je najviše planina na svijetu? Everest. Samo što nije. Njeno ime je zapravo skraćeni oblik složenice od riječi “never rest” (nema odmora). Naime, ukoliko biste zaista poželjeli da se popnete na najvišu planinu na svijetu zaista nikada ne biste mogli da se odmorite, zato što ona zapravo i ne postoji. A šta je sa svim onim ljudima koji su je osvojili? – pitaćete s pravom. Pođite od mnogih koji su poginuli dok su, navodno, pokušavali da to urade. Ili, kako možete da se popnete na nešto što ne postoji? Ne možete. Očigledno su ubijeni da bi zataškali zavjeru, dok su oni koji su “preživjeli” bili spremni da sarađuju.

Ako ni to nije dovoljno jasno, možda će ovo biti dovoljno ubjedljiv dokaz. Gotovo svi koji pokušavaju da se popnu na Mont Everest nose kiseonik sa sobom. Zašto biste to radili kada je kiseonik svuda oko nas, u vazduhu? Kuda god da su krenuli, to mjesto nije na Zemlji. Znate gdje vam je potreban kiseonik, zar ne? Na Mjesecu! Tamo su krenuli. Takozvani alipinisti upućeni su na Mjesec kako bi lažirali osvajanje Everesta. Zato je NASA morala da lažira spuštanje astronauta na Mjesec: Zemljin satelit je već bio pun alpinista, pa nisu smjeli da rizikuju razotkrivanje zavjere. Vidite li kako se sve nadovezuje jedno na drugo?

Neki će možda kao argument “protiv” navesti da se trenutno nalaze u visokoj zgradi. Međutim, oni se u njoj ne nalaze, već samo “misle” da su tamo. Istina je, međutim, da nas sve okružuje mješavina halucinogenih sredstava jakog dejstva. Oni su neprestano u vazduhu oko nas i zbog njih vidimo zgrade i ostale stvari tamo gdje ih nema. Kako su ta sredstva dospjela u vazduh?

Šta mislite, zašto su gušteri glavni?

Foto: Tanjug/AP Šta mislite, zašto su gušteri glavni?

Nemojte da se plašite, te halucinogene droge nije obezbijedila zlokobna farmaceutska industrija, već ih luče gušteri sposobni da mijenjaju oblik koji vladaju društvom. Šta mislite, zašto su gušteri glavni? Oni luče tečnosti koji im omogućavaju da drže pod kontrolom stanovništvo, koje, između ostalog, vjeruje da je Zemlja okrugla i da zgrade postoje. U retkim prilikama kada su stvarno pokušali da sagrade visoku zgradu poput Svjetskog trgovinskog centra, vlada je te zgrade uništila.

Drugo pitanje vrijedno razmatranja jeste koliko je debela Zemlja. Možda jeste potpuno ravna, ali niko nije tvrdio da je dvodimenzionalna. Mora da ima debljinu, s obzirom an to da možemo da odemo pod zemlju ili zaronimo u vodu. Za razliku od planina, okeani su očigledno stvarni, jer, ako nije tako, gdje je nestala Atlantida?

Foto: Profimedia

Najdublje poznato mjesto u okeanima je Marijanski rov, dubok 11 kilometara. To znači da je Zemlja debela najmanje 11 kilometara, a vjerovatno i mnogo deblja, zato što ima mnogo vode na njenoj površini, pa bi trebalo bi da bude dovoljno čvrsta da je drži na okupu, osim ako sva mora na izviru sa dna svijeta. To, sasvim sigurno, nije slučaj, čak i ako zanemarite besmislenu tvrdnju da se pod uticajem globalnog zagrijevanja podiže nivo mora. Kako je moguće globalno zagrijavanje, bez globusa koji ćete grijati? Naučnici, pobijeni ste sopstvenim argumentima!

Možda planeta nije toliko debela koliko je široka i možda je zapravo riječ o kocki? Naučnici ismijavaju ovu tezu, posežući za argumentom da je zbog gravitacije atmosfera mnogo gušća na sredini svake površine, a da je na polovima gotovo i nema. Ali, da li ste primijetili da je atmosfera mnogo vlažnija na takozvanom “ekvatoru”, a da na polovima praktično nema života? Slučajnost? OČIGLEDNO NE!

Ako idete za tom logikom, postaje jasno da je jedini prihvatljivi zaključak da je Zemlja zaista ravna. Ravnija nego što je bilo ko očekivao.

Ili je tako, ili je ljudski mozak naviknut da traga za određenim modelima u beznačajnim i slučajnim događajima, pripisujući veliki značaj svakoj vezi koju otkrije i nastojeći da nađe smisao u njima uprkos nepostojanju ikakvih dokaza. To je pomalo preambiciozan zahtjev, zar ne?Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button