Tuzlanski kanton

Kuća Nade CROPS Smoluća upozorava da je dobna granica konzumenata sve niža
Problem ovisnosti o psihoaktivnim supstancama u našem društvu je u porastu, a tretman ovisnika praćen je brojnim otežavajućim okolnostima i problemima. Dobna granica konzumenata droge sve je niža, poručili su tokom usvajanja njihovog godišnjeg izvještaja o radu na sjednici Vlade TK, iz CROPS-a Smoluća. Ovom prilikom su istakli da i sami sve aktivnije rade na prevenciji, ukazujući na alarmantan podatak da je donja dobna granica sada 12 godina.To znači da je droga uveliko ušla i u osnovne škole. Pozvali su sve institucije i nevladin sektor na saradnju kako bi broj ovisnika bio smanjen.

f292cec9-d281-4fe0-8c26-4d832d1f6f97

Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS), smješten u  selu Smoluća nadomak Lukavca, pozitivan je primjer da za ovisnike i njihove porodice postoji nada za trajno izliječenje i povratak u društvo. Od osnivanja 2004.godine kroz zahtjevan i dugotrajan rehabilitacijski proces izliječili su više stotina osoba iz BiH i dijaspore.

Osnivač ove ustanove je Islamska zajednica u BiH, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona.Od samog početka je uspostavljena čvrsta saradnja s Univerzitetskim kliničkim centrom u Tuzli i Zavodom za alkoholizam i druge toksikomanije u Sarajevu. Upravo iz ovoga Zavoda na rehabilitaciju dolazi najveći broj ovisnika, nakon završenog hospitalnog tretmana detoksikacije.Sarađuju i sa brojnim humanitarnim organizacijama i udruženjima građana, školama i institucijama koje se bave problemom ovisnosti i preodgojem mladih osoba.

36b532fa-0b6a-420b-82f6-7538a7a81f86

CROPS i njegovi štićenici žele biti dio društva i svoja vrata širom otvaraju svim dobronamjernim pojedincima i grupama koji iz boravka u ovoj ustanovi mogu izvući pouku. Takve posjete su relativno česte i tokom 2015.godine su ih posjećivale grupe učenika i studenata, omladinskih udruženja i institucija. Menadžment je pozvao građane da tako bude i u 2016.godini jer CROPS nije mjesto na kraju svijeta nego kuća nade.

Problem ovisnosti nije nešto pred čime treba zatvoriti oči nego otvoriti um.

Izvor: SodaLiveKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button