BiH

Ročište Fahrudinu Radončiću: Tužilaštvo čita 120 strana presretnutih razgovora
U Sudu BiH od 16 sati traje ročište za određivanje pritvora Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a i delegatu u Domu naroa PS BiH po zahtjevu Tužilaštva BiH koji je uhapšen 25. januara 2016. godine pod sumnjom ometanja rada pravosuđa, a tri tužioca čitaju spis od 120 strana u kojem je navedeno da postoji osnov sumnje da je Radončić u slučaju Bakir Dautbašić i drugi počinio niz krivičnih djela od kojih su između ostalih udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa, davanje nagrade za trgovinu utjecajem.

U dosadašnjem dijelu ročišta iščitano je niz transkripata presretnutih razgovora između Dautbašića i Radončića kao i drugih.

Također, Tužilaštvo je iščitalo i izjave Dautbašića i Bilsene Šahman (članovi SBB-a) koji su dali izjave nakon što su uhapšeni 11. januara 2016. godine da je prve njih zvala svjedokinja Azra Sarić (svjedoči u procesu protiv Nasera Keljmendija na Kosovu) te da je tražila da joj osiguraju potpis za specijalizaciju na UKCS a nakon toga i posao u ovoj instituciji.

Dautbašić i Šahman opovrgnuli su prvo izjave Azre Sarić, međutim Tužilaštvo tvrdi da je njenu izjavu o tome utvrdio Sabahudin Žujo i Tarik Mašić.

Na ročištu se mogao čuti i razgovor Dautbašića i Zijada Hadžijahića uposlenika Ambasade SAD-a čija je supruga Nermana imenovana za ambasadoircu u Sloveniji koja je također saslušana u svojstvu svjedoka u ovom slučaju pod okolnostima da je zapravo njeno imenovanje bilo pod utjecajem Fahrudina Radončića, a da bi njen muž Zijad pokušao spriječiti otvorenu istragu u Tužilaštvu protiv Dautbašića i drugih.

Također iz Tužilaštva je potvrđeno da su Dautbašić i Šahman ovjerili kod notara svoje izjave da je njih Azra Sarić prva kontaktirala, a nakon što su saznali da Tužilaštvo BiH vodi istragu u vezi ometanja rada pravosuđa.

U ovom dijelu je zatim spomenuta i Duška Jurišić, urednica na FTV koja je saslušana u svojstvu svjedoka, a svoje iskaze kao svjedoci su dale i Dalida Burzić, glavna tužiteljica KS koja je i komunicirala sa Jurišić te Aida Topalović, kantonalna tužiteljica koja je i otvorila proces po prijavi koju su podnijeli Dautbašić i Šahman. Oni su trebali na ove okolnosti iskaz dati 14. januara 2016. godine u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Također, kao svjedoci su navedeni i Almir Bašić i Admir Suljagić koji su vodili razgovore sa Dautbašićem čiji su transkripti i pročitani na Sudu BiH.

Svi ovi razgovori bili su usmjereni ka tome da se zaustavi istraga otvorena protiv Dautbašića drugih.
Interesantno je da je Vasvija Vidović, advokatica Radončića tražila da se ne čita dio presretnutog razgovora koji ona vodi s Radončićem jer je ona, kako je kazala, njegov opunomoćenik otkako je krenuo proces na Kosovu protitv Keljmendija.

Sudinica Tatjana Kosović uvažila je ovaj zahtjev. Važno je napomenuti da je odbrana tražila izuzeće tužioca Bože Mihajlovića ali sudinica Kosović je kazala da o tome odlučuje VSTV i da se o tome ne može raspravljati pred ovim sudom.

Radončić je u sudnicu uveden prije ulaska javnosti u sudnicu.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button