Svijet

Gdje su nestali grčki revolucionari?
Aleksis Cipras i Siriza slave godinu dana na vlasti u Grčkoj. Pred kraj januara 2015. na vlast u Grčkoj došla je Siriza predvođena mladim, harizmatičnim Aleksisom Ciprasom i tada se Grcima činilo da ništa više neće biti isto. Danas, tačno godinu dana poslije, sve nade Grka nestale su u prašini, a u Sirizi nema više ni traga nekadašnje revolucionarnosti. O grčkoj drami danas niko više i ne govori, ali ne zato što je Grčka izišla iz krize, već zato što je u prvi plan isplivala migracijska drama.

Zaboravljeni Varufakis

Prije godinu dana Janis Varufakis, tadašnji Sirizin ministar finansija, tvorac grčkog ekonomskog programa i simbol otpora kreditorima, bio je širom Grčke slavljen kao moderni Če Gevara. Danas se tog markantnog ekonomista koji je na sastanke dolazio bez kravate, vozeći se na motoru, gotovo niko i ne sjeća. Aleksis Cipras, s druge strane, i dalje je vođa Sirize i premijer Grčke. Cipras danas sluša naloge kreditora, ali samo toliko da bi obezbjedio golo funkcionisanje države. O provođenju reformi koje bi pokrenule ekonmiju gotovo više i ne govori.

Siriza je prije godinu dana, dolaskom na vlast, bila potpuno uvjerena kako će se ostatak Evrope, ukoliko Grčka odbaci zahtjeve kreditora, povući u strahu od izbijanja velike finansijske krize koja bi potresla cijelu evrozonu. Cipras i Varufakis igrali su na kartu da je rizik u slučaju odbijanja pomoći Grčkoj veći za evrozonu nego za samo Grčku. S druge strane, vjerovali su, ako igraju tvrdo i nepopustljivo, Trojka (MMF, Evropska centralna i Ecropska komisija) će im ponuditi častan i prihvatljiv kompromis.

Pokopali i Podemos

Varufakis je nestao s političke scene, Cipras se transformisao iz radikalnog u relativno blijedog političara. A sve što je Siriza uspjela učiniti u godinu dana jest pokopati izglede ostalih sličnih pokreta u Evropi, poput Podemosa u Španjolskoj.

Izvor: vecernjiKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button