Zanimljivosti i zabava

NASMIJAO REGION: Pročitajte pismeni zadatak gimnazijalca koji je postao hit na internetu!
Internetom kruži pismeni zadatak jednog srpskog gimnazijalca koji je postao pravi hit na društvenim mrežama. Urnebesna drama bavi se pitanjima života i smrti. Prenosimo vam je u cjelosti.

Teme pismenog zadatka navodno su bile “Koštana” i “Svjetlosti nesta, prestadoh da čitam i tuga me obli: opet živim”. Učenik je izabrao drugu temu i dobio 5+.

Gledam, al’ oči su mi sklopljene. Osjećam miris svježe lakiranog drveta. Pomislih kako je moj mrtvački sanduk prilično dobar za pare koje sam dao. Da, konačno sam umro.

Slušam popa koji nariče i djecu koja se deru: “Kuku! Strikooo!” Odlučih da se malo prošetam, da vidim je l’ mi baba Bosa došla na sahranu. Začudio sam se kad sam shvatio koliko se lako krećem. Moram priznati da sam zadovoljan. Sahrana je prilično dobro urađena. Mile, prvi gučevački trubač sa svojim bleh orkestrom dobro je obavljao posao. Svinja se okretala na ražnju, dok se moj pijani zet valjao u blatu. Baba Stana je sa djedom Milojicom zamišljeno gledala u moj grob i uzdisala.

Počeh da vičem: “Šta kukaš stara, nije Omoljica mrtav, opet živim”, ali se sjetih da ne može da me čuje. Pogledah još jednom moje sirote unučiće i pomislih: “E djeco, djeco, ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti.”

Osjetih u tom trenutku kako me nešto vuče na gore: “E pa dođe vrijeme da se rastajemo”. Putovao sam, mogu vam reći, dobrih pet sati. Na vratima raja stajao je Sveti Petar. “Zdravo Petre, pa dođe vrijeme da se i mi ispričamo”.

Petar me je mrko gledao, ali konačno prozbori: “Ne piše ti se dobro, Omoljice, puno si griješio. Bog te čeka.” Priznajem, malo sam se uplašio, jer ovo mi je, znate, bio prvi susret sa Bogom, a to nije mala stvar. Ćutim ja, ćuti on. I tako ćutimo mi jedno pola sata i konačno se odvažih pa rekoh: “Dobar dan, Bože!”. Opet ćutimo, a mene već počele i noge da izdaju. Znate, ne umire čovjek svaki dan.

Konačno Bog popravi kravatu, promeškolji se malo na svom oblaku i reče: “Kaži Omoljice.” Ovaj govor sam prilično dugo spremao pa sam riješio da mu kažem sve od prve do posljednje riječi:

“O Bože, vladaru carstva nebeskog, Ti koji nebom hodaš, Tvorcu mog psa Marka, sinova Mirka i Žuje, baba Bose i djeda Radovana, mog kuma Spasoja i izvinjavam se ako sam nekoga u svoj brzopletosti zaboravio da spomenem…”

Tu stadoh i primijetih da se zbunio. Zamislite – Bog tako veliki, ja tako mali, pa se zbunio preda mnom. Međutim, našao je nekako prave riječi, pa reče:
– Jesi li ti Omoljice pročitao “Koštanu”?
– Nisam – velim ja.
– A jesi li, Omoljice, primijetio da svjetlosti nesta?
– Nisam – opet ću ja zbunjeno.
– Da li te tuga obli, Omoljice?
– Ne Gospode – rekoh – a zašto?
– Zato što je to, Omoljice, tema ovog pismenog zadatka, i bojim se da si promašio temu.

Bog je moćan – pomislih u sebi…Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button