BiH

ČOVIĆ: Radončićevo hapšenje nije samo njegov, nego je problem svih nas u BiH
Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, odgovarajući na novinarska pitanja o jučerašnjem hapšenju lidera SBB-a i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudina Radončića, rekao je da ono baca posebnu sjenu na BiH i političku stabilnost.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je da je ulaskom SBB-a u vlast na svim nivoima stvorena stabilna parlamentarna većina u zemlji, koja je samo kao takva mogla provoditi kvalitetne reformske procese. U tom kontekstu, Čović je ocijenio da je evidentno da nakon Radončićevog hapšenja postoji ozbiljan problem.

Odgovornost

– Vrlo ozbiljan problem. To je problem ja bih rekao ne čak samo Fahrudina Radončića, nego svih nas u BiH. On je i delegat u  Domu naroda BiH i predsjednik stranke koja znači puno u stabilnosti odnosa u BiH. S druge strane, jedan je partnera s kojim razgovaramo o svim pitanjima. I, sad možemo nagađati šta se može dalje dešavati. Ja ne bih želio nagađati jer prije svega na neki način suosjećam i imam s druge strane odgovornost i prema vama i prema svima onima koji će ovo slušati – kazao je Čović.

Čović je odgovarajući na pitanje, može li se njegova podrška iskazana Radončiću protumačiti kao pritisak na pravosuđe, odbacio takvu mogućnost.

– Prije svega moja sinoćnja izjava u Zenici da vjerujem da će gospodin Radončić, moj kolega i prijatelj iznaći načina kako se izbroiti s ovom poblematikom i sada stoji i to i sada mislim. Ono što je vrlo bitno je kazati da na bilo koji način ni ja ni bilo ko od nas koji smo razgovarali ovih nekoliko posljednjih sati ne želimo upravo utjecati na bilo koji način i vršiti pritisak na bilo koga. Znači, nema te strane. Ali, s druge strane bilo bi krajnje neodgovorno da ja kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ne kažem ono što mislim kada je u pitanju neki proces. Činjenica je da je gospodin Radončić i mene, ali ne samo mene u četiri oka , nego bar pet nas kolega na zajedničkoj večeri upoznao kako će se ovo desiti. To je bilo prije sedam ili osam dana. Sad se otvara puno pitanja. Kako je neko znao da će se desiti privođenje? Ne mislim da sam izvršio pritisak ili  utjecao na bilo koga, ali ne mogu prešutjeti da sam bio na sastanku s gospodinom Radončićem. Tu su bili i gospodin Bosić, gospodin Izetbegović, gospodin Ivanić, kada nam je čovjek vrlo jasno rekao šta će se desiti  – kazao je Čović.

Čović je istakao i da je do sada bezbroj puta kazao da mi nemamo pravnu državu.

–  I, mi to ne smijemo prikrivati. Ali, isto tako sam vrlo jasnog stava da je sve bolje od anarhije. Znači, mi imamo ono što imamo i moramo poštovati odluke naših institucija. Nemam dvojbi. Instuitucije ove države se moraju poštivati, ali isto tako ako uočimo da imamo manjkavosti u funkcioniranju, a danas ih imamo pa i u segmentu pravosuđa, to moramo otklanjati. Vjerujem da ćemo uskoro za pravosuđe BiH dobiti konkretne prijedloge, učinkovitijeg ja bih rekao, neovisnijeg pravosudnog sustava BiH, kako bi prema tom pravosuđu, ja kao predsjednik države i bilo ko od vas, bili potpuno jednaki, šta god to značilo danas – pojasnio je Čović.

Mnoga hapšenja do sada, prema njegovim riječima, koristila su se i kao marketing, da bi se poslale određene poruke, a do sada su kako je kazao pravljeni i razni spektakli koji nisu dali rezultate.

– Jer nekada iz toga vidimo neki marketing, nekada neke poruke koje nam možda i ne trebaju. Pogotovo, kada moramo kroz pravosudni proces dokazivati nečiju nevinost. Zagovornik sam ideje da smo svi nevini dok se drugačije ne dokaže u procesu pred pravosuđem, kroz drugostupanjski proces u konačnici. Jer, kada gledate povijest i zadnjih deset-petnaest godina, vidite koliko smo imali spektakla, koji su završili kako su završili. Ali, to ne znači, da na ovaj način osporavamo da neko radi svoj posao najprofesionalnije kako zna – kazao je Čović.

Upad u “Avaz”

Predsjedavajući Čović se osvrnuo i na upad pripadnika SIPA-e, naoružanih dugim cijevima u redakciju “Dnevnog avaza”. Kazao je da ovakvoj praksi nije mjesto u demokratskim društvima, te da se vjerodostojnost aplikacije za članstvo u EU ogleda ponajviše u medijskim slobodama.

– Mi moramo voditi računa gdje koristimo mehanizme i prinude i sile u tom istražnom postupku i na koji način, jer time najviše šaljemo poruku. Jer, ja vjerujem da će najviše tema biti u narednom periodu, kako je u jedno ugledno  uredništvo ušla policija i radi čega, i kakve poruke šaljemo na taj način. Ali da ne špekuliram, svako odgovara za svoj posoao. Međutim, moramo biti do kraja obazrivi, jer znate koliko je osjetljivo pitanje medija i koliko smo mi puta prozivani u posljednjih godinu, dvije ili pet, kako smo u različitim pritiscima prema vama narušili normalno obavljanje vašeg posla – kazao je Čović novinarima.

 

Izvor: avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button