Zanimljivosti i zabava

Grad u kojem se isplati biti djevica među školarkama
Dudu Mazibuko, gradonačelnica Uthukele u Južnoafričkoj Republici, nagradila je 16 školarki što su ostale “čiste i usredotočene na školu”, točnije što nisu spavale s dečkima.

Kontroverzna školarina uvedena je ove godine i dodijeljena je mladim djevojkama iz KwaZulu-Natal provincije. Svake godine ondja stipendiju dobije više od 100 obećavajućih đaka i studenata.

Možda će Vas zanimati i:

One djevojke koje su osvojile ovu stipendiju samovoljno su se prijavile za nju i pristale su redovito ići na provjere jesu li i dalje djevice, kako bi ispunile svoj dio dogovora. Dodjelom ove nagrade, gradonačelnica je željela potaknuti druge da više misle na školu.

“Za nas, ovo je način da zahvalimo djevojkama što se brinu za sebe i da i dalje misle samo na sebe, sljedeće tri godine, dok ne završe školu”, izjavila je Mazibuko.

Stipendije će se nastaviti dodjeljivati cijelo vrijeme dok djevojčice budu dobivale certifikate kojima dokazuju da su i dalje djevice.

Odlučili su se fokusirati na djevojčice jer su one ranjivije, sklonije tinejdžerskim trudnoćama, iskorištavanju i spolno prenosivim bolestima.

“Mislim da su namjere gradonačelnice sjajne, ali ne slažemo se s nagrađivanjem djevičanstva, a imamo i bazu za diskriminaciju dječaka”, izjavio je predsjednik Komisije za jednakost spolova – Mfanozelwe Shozi.

Inače, provjera je li djevojka djevica ili ne nije zabranjena u Južnoafričkoj Republici, iako se neki aktivisti bore protiv nje, jer je nazivaju seksističkom i invazivnom.

S druge strane, oni koji brane ove praksu tvrde da je ona modernizirana kako bi djevojčice obrazovala o spolnom zdravlju, HIV-u i AIDS-u, piše New York Post.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button