BiH

Dautbašiću samo zatvor može oduzeti fotelju
Ukoliko bude imenovan za državnog ministra, Bakiru Dautbašiću, suspendovanom sekretaru Ministarstva sigurnosti BiH, koji je trenutno u pritvoru, mandat bi bio oduzet samo ukoliko u mogućem procesu protiv njega bude osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci.

Novonastalu situaciju u slučaju “Dautbašić” juče je pojasnio Suad Arnautović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, navodeći da iznosi osobno mišljenje.

Na pitanje koji je trenutno Dautbašićev “status”, budući da je i dalje kandidat za ministra bez obzira na to što je u pritvoru i suspendovan sa dužnosti koju obnaša, Arnautović odgovara da CIK BiH samo u slučaju zatvorske kazne veće od pola godine ima pravo da reagira i oduzme mandat.

Pri tome, ni uvjetna kazna ništa ne mijenja, već praktično abolira kandidata.

“S aspekta nadležnosti, CIK je već postupio u skladu s Izbornim zakonom i Zakonom o Vijeću ministara, a SIPA treba da provjeri istinitost podataka kandidata i to dostavlja predsjedavajućem Vijeća ministara”, podsjeća on.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, kaže da je zakonom tačno precizirano koje provjere vrši Komisija.

“Što se tiče njega i drugog kandidata za ministra (Sead Jusić), provjeravali smo da li su registrovani birači, da li imaju izrečene sankcije zabrane obavljanja javnih dužnosti, da li ima smetnji propisanih Izbornim zakonom. I za obojicu je utvrđeno da nema smetnji. I to je ono što mi radimo, ne možemo ići izvan zakonskog okvira”, pojašnjava Pirićeva.

Iako su prošle gotovo dvije sedmice otkako je loptica prebačena na njihov teren, u SIPA još nisu završili provjere.

“Zahtjev smo zaprimili 12. januara, a zakonski rok za provjere je 30 dana, tako da provjere i dalje traju”, kazala je Kristina Jozić, portparol SIPA.

Na pitanje mijenja li se bilo šta Dautbašićevom suspenzijom (budući da ga je ministar sigurnosti suspendovao nakon što su počele provjere), Jozićeva odgovara da SIPA “samo provjerava istinitost podataka”.

Dakle, ukoliko prođe i ovu provjeru, a sve su prilike da hoće, sve je na Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara, koji juče nije odgovarao na naše pozive.

On će biti isključivo taj koji odlučuje da li je Dautbašić za njega prihvatljiv kandidat ili ne.

Za Srećka Latala, urednika BIRN-a za BiH i direktora analitičke organizacije SOS, “nekoga iz zatvora postaviti za ministra” u ovom trenutku stvar je političke kulture, a nikako pravno pitanje.

“S jedne strane, ovo možda jeste nesvakidašnja situacija, ali s druge, moramo biti legalisti i dok se ne dokaže suprotno – Dautbašić je nevin”, ističe Latal.

Osim što već mjesec i po funkcionira otežano, bez ministra jednog od ključnih ministarstava (i jednog zamjenika), ovo Vijeće ministara moglo bi ostati upamćeno i kao “krnja državna vlada” za čijeg su mandata državni organi predali aplikaciju za članstvo u EU.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button