SvijetVijesti

Poroshenko: Prijeti nam totalni rat s Rusijom










Ukrajini prijeti totalni rat s Rusijom, rekao je predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko. “Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih jedinica raspoređenih duž granice je drastično povećan”, rekao je Poroshenko za ukrajinske medije, ne precizirajući pritom u kom periodu je do toga došlo.

Pozivajući se na obavještajne podatke, on je naveo da je povećan broj ruskih ratnih brodova u Azovskom moru, kao i da je ruska vojska pojačala prisustvo na Krimu, prenosi “Sputnjik”. Prema njegovim riječima, od 2014. godine na Krimu se “utrostručio broj vojnika, upetostručio broj oklopnih vozila i skoro udesetostručila količina artiljerije”. “Ne želim da neko pomisli da su ovo dječije igre.

Možda će Vas zanimati i:

Ukrajina se suočava s prijetnjom totalnog rata protiv Rusije”, rekao je Poroshenko. U nedjelju, 25. novembra, tri broda ukrajinske ratne mornarice narušila su Konvenciju UN-a o morskom pravu i presjekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u ruske vode koje su bile privremeno zatvorene i u njima izvodili opasne manevre, ignorišući zahtjeve ruskih vlasti, usljed čega je donesena odluka da se protiv njih upotrijebi oružje. Sva tri broda su zaplijenjena, a uhapšena su 24 ukrajinska mornara, među kojima su bila i dva pripadnika ukrajinske sigurnosne službe.

U 10 pograničnih oblasti u Ukrajini jučer je stupilo na snagu ratno stanje koje će trajati 30 dana. Ratno stanje je na osnovu odluke Parlamenta u Kijevu stupilo u 10 od 27 ukrajinskih regiona, koji se smatraju najpodložnijim eventualnom ruskom napadu i trajaće do 27. decembra



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button