BiH

NAJBOLJI TRGOVINSKI SKOR NAKON RATA: Federacija povećala izvoz i smanjila uvoz, RS podbacila
BiH je proteklu godinu okončala s nešto boljim rezultatima u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa svijetom u poređenju sa 2014. godinom, no trgovinski deficit od 6,8 milijardi KM još je uvijek zabrinjavajuće visok, mada je smanjen u poređenju s godinom ranije kada je iznosio 7,52 milijarde KM.

Bosanskohercegovački izvoz u 2015. godini iznosio je 8,98 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 3,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Možda će Vas zanimati i:

No, gledajući po entitetima, vidljivi su dijametralno različiti trendovi: Federacija BiH je povećala izvoz za 6 posto, dok je Republika Srpska smanjila izvoz za vrtoglavih 20 posto, što u zbiru daje mršavi rast izvoza BiH za svega 3,5 posto.

Ohrabrujuća je vijest da je BiH u protekloj godini popravila trgovinsku bilansu s najvažnijim trgovinskim partnerima iz Evopske unije. Tako je izvoz Bosne i Hercegovine u Sloveniju povećan za 6,5 posto, u Njemačku za 4,9 posto, u Srbiju za 3,4 posto, u Italiju za 2,3 posto i Austrija za 0,6 posto. No najveći rast izvoza od čak 66 posto ostvaren je na turskom tržištu, što je prvenstveno omogućeno bescarinskim izvozom mesa u tu državu.

Gledajući ukupno, BiH je u 2015. godini ostvarila najbolji vanjskotrgovinski rezultat nakon rata, uprkos činjenici da je RS osjetno podbacila, ostvarivši najlošiji skor u vanjskoj trgovini u posljednjih pet godina.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button