Lifestyle

Zeničanka Maja Hadžiselimović među najboljim programerima robota

Mlada Zeničanka Maja Hadžiselimović je nakon studija automatike i elektronike na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu dobila stipendiju Erasmus Mundus programa, te je godinu dana studirala u Mariboru, na odsjeku robotike i automatike Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo.

Bili su to počeci njenog profesionalnog razvoja, koji su je doveli u vrhu razvojnih programa evropskih projekata robotike, a ovih dana i u izbor najboljih timova za razvoj robota u svijetu.

Poslije Maribora preselila je u Novi Sad, gdje trenutno završava master studij na Fakultetu tehničkih nauka, katedra za Mehatroniku, robotiku i automatizaciju. U sklopu studija obavezna je studentska praksa, te je nakon kratke potrage odlučila da aplicira za praksu u firmi MRK Systeme u Augsburgu, Njemačka.

“Nakon par intervjua, dobila sam obavještenje da sam primljena na praksu, te sam zahvaljujući studentskoj organizaciji AIESEC profesorima sa katedre i prodekanu za nastavu, uspjela da sredim svu potrebnu dokumentaciju i za manje od dva mjeseca sam se preselila u Augsburg. Probni rad trajao je mjesec dana, te sam nakon toga angažovana na projektima finansiranim iz EU fondova kao što su ‘Robo-Mate’ (razvoj i dizajn prvog industrijskog egzoskeleta), ‘ExoLegs’ (razvoj egzoskeleta za pomoć pri hodanju), ‘AMIKA’ te projektima vezanim za partnere iz automobilske industrije kao što je Audi”, kaže Maja za Avaz.

Nakon isteka prakse, ponuđeno joj je da produži ugovor, te je počela rad na projektu u sklopu takmičenja za inovaciju godine (2016) koje organizuje KUKA, jedna od vodećih svjetskih firmi u oblasti robotike. Između stotina univerziteta, instituta, istraživačkih centara, firmi iz čitavog svijeta, tim u kojem je Maja je jedan od šest odabranih u finalu.

Aplikacija na kojoj rade je jedna od osnovnih ideja nove generacije robota – direktna saradnja čovjeka i robota. U ovim aplikacijama, ističe Maja, uloga robota nije da isključi čovjeka iz procesa proizvodnje, nego da mu olakša rad, tako što će dizati teške predmete umjesto njega, poštedjeti ga neugodnih pokreta koje mogu prouzrokovati bol u leđima, rukama i slično.

“Prema industrijskim standardima, do sada je robot koji se nalazi u proizvodnji morao biti fizički, tj. ogradom, zaštićen od pristupa čovjeka dok je u našoj aplikaciji saradnja čovjeka i robota sigurna, jednostavna i olakšavajuća za čovjeka. Robot s kojim radimo je LBR iiwa (inteligentni industrijski asistent za rad) te je jedan od najnovijih KUKA robota i jedan od najinovatnijih s obzirom na senzore i dodatnu opremu koju posjeduje. Trenutno radimo na razvoju i testiranju aplikacije koju ćemo predstaviti u aprilu na sajmu industrijske tehnologije u Hanoveru. Sajam će ove godine svečano otvoriti predsjednik SAD Obama i kancelarka Merkel. Eksperti iz oblasti robotike iz čitavog svijeta će zadnji dan sajma odlučiti o konačnom pobjedniku”, kaže nam Maja.

Izvor: AvazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button