LifestyleZanimljivosti i zabava

Ne možete zaspati? Ova metoda američkih vojnika uspavat će vas u dvije minute










Ako spadate među one koji se bore s uspavljivanjem, možda ste već istraživali tehnike koje garantuju brzo utonuće u san. Među njima je i dvominutna metoda koju koriste piloti u američkoj vojsci.

Doktorica Lindsay Browning vjeruje da ova tehnika uspjeva te je preporučuje svojima pacijentima s nesanicom da je isprobaju.

Možda će Vas zanimati i:

Ova metoda prvi put je spomenuta u knjizi “Relax and Win: Championship Performance” iz 1981. Tvrdilo se da ima 96 posto uspjeha nakon šest sedmica vježbanja.

Počnite tako da opustite mišiće na čelu, oči, obraze, čeljust i usredotočite se na disanje. Pazite da vam ramena nisu napeta. Spustite ih što niže možete i držite ruke opuštene uz tijelo, uključujući šake i prste. Zatim duboko udahnite i polako izdahnite opuštajući prsa, trbuh, bedra, koljena, noge i stopala. Dok to radite, riješite se stresa. Razmislite o dva scenarija. Prvo, ležite u kanuu na mirnom jezeru. Nema ničega, samo plavo nebo iznad vas. Drugo, ležite u crnoj baršunastoj ležaljci u mračnoj sobi. Kad počnete razmišljati o bilo čemu drugome, ponavljajte 10 sekundi riječi “ne misli”.

TikTok and Twitch Streamers Are Trading Sleep for Cash | WIRED

“Metoda djeluje jer vam daje zadatak da opustite mišiće u tijelu umjesto da vam se u glavi roje neželjene misli”, kaže dr. Browning.

Prema njenom iskustvu, ljudi često ne mogu spavati jer im je um previše zauzet ili su anksiozni.

“Vojna metoda spavanja vrlo je slična tehnici progresivne relaksacije mišića koju podučavam svoje klijente s nesanicom. Postoje i druge tehnike koje možete isprobati kako biste lakše zaspali, poput sporog dubokog disanja ili brojanja”, dodaje liječnica.

Problem s nesanicom je teško riješiti običnim tehnikama opuštanja ako je veći i tada ćete vjerojatno trebati pomoć stručnjaka, koji nas mogu podučiti kognitivnoj bihevioralnoj terapiji za nesanicu koja djeluje istražujući odnos između spavanja i misaonih procesa.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button