BiH

VOZAČI OPREZ Učestali odroni i led na kolovozu u BiH
Prema podacima iz BIHAMK-a, u većem dijelu BiH ovoga jutra vozi se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Vozači se upozoravaju na učestale odrone, kao i na moguće nailaske na zaleđen kolovoz naročito na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Zbog odrona posebno se skreće pažnja na puteve: Bugojno-Gornji Vakuf-Prozor-Jablanica, Nević Polje-Kaonik, Bugojno-Rostovo-Novi Travnik, Ripač-Vrtoče, Ripač-Užljebić, Srbljani-Bosanska Krupa, Konjic-Salakovac, Mostar-Gnojnice, Mostar-Žitomislići, Buna-Masline, Šićki Brod-Olovo, Kladanj-Vlasenica i Karanovac-Turbe.

Ponegdje u južnim krajevima iz BIHAMK-a upozoravaju na povremeno jače udare vjetra, a izdvajaju magistralni put M-6.1 Mostar-Polog. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Posjedovanje zimske opreme obavezno je za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1 Zenica-Tarčin vozi se po pretežno suhom kolovozu, dok je vidljivost na pojedinim dionicama smanjena zbog izražene magle.

Od puteva sa izmjenjenim režimom saobraćaja izdvajaju se magistralni put M-5 Sarajevo tranzit, gdje je još uvijek zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone (najveće dopuštene mase) i autobuse, a dok traje zabrana ova vozila saobraćaju kroz grad.

Na  graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-5

Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.

Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-16

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17

Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i preko petlje Lašva.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje – mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

REGIONALNI PUTEVI

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

KANTON SARAJEVO

– Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Mehe Porobića (od raskrsnice sa ulicom Oteška do raskrsnice sa ulicom Bare kod Stupa), a vozila saobraćaju alternativnim pravcem. Obustava se ne odnosi na vozila izvođača radova, kao i vozila pravnih i fizičkih lica kojima je sjedište i prebivalište pomenuta ulica.

– Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulici Skenderija.

MOSTAR

-Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta).  Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.

Izvor: BIHAMKKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button