Svijet

SJEVERNA KOREJA IZVELA NOVU RAKETNU PROBU










Sjeverna Koreja lansirala je danas balističku raketu koja je letjela pola sata i dostigla neuobičajeno veliku visinu prije nego što je pala u Japansko more, saopćile su vojske Južne Koreje, Japana i SAD-a.

Nije odmah poznato koja raketa je lansirana, a Tokio navodi da je možda u pitanju novi tip rakete. Japanski zvaničnici kažu da je raketa letjela oko 30 minuta, da je prešla 800 kilometara i dostigla visinu od 2.000 kilometara.

Možda će Vas zanimati i:

Generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga izjavio je da raketa nije letjela ka Japanu i nije pala u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu u moru.

Bijela kuća je saopćila da predsjednik Donald Tramp “ne može da zamisli” da je Rusija zadovoljna” najnovijom probom jer je raketa pala blizu ruske teritorije.

Sjeverna Koreja je “predugo bila užasna opasnost”, navodi se u saopćenju i dodaje da SAD zajedno s Južnom Korejom i Japanom pažljivo prate situaciju.

Najnovija “provokacija”, dodaju iz Bijele kuće, traba da bude poziv svim zemljama da uvedu strožije sankcije Pjongjangu.

Kina poziva na uzdržanost

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Pekingu da njihove zemlje igraju “važnu ulogu kao sile ravnoteže” u svjetskim pitanjima traženjem mirnog izlaza iz kriza u Siriji i na Korejskom poluostrvu.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je protivljenje raketnoj probi i pozvalo sve strane da pokažu uzdržanost.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da je raketna proba “apsolutno neprihvatljiva” i da će Japan odlučno odgovoriti.

Abe je rekao da je s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae-inom razgovarao telefonom o najnovijoj raketnoj probi Pjongjanga, kao i da je njegov najviši savjetnik za sigurnost razgovarao s američkim kolegom.

Predsjednik Južne Koreje snažno je osudio raketnu probu kao novi izazov medjunarodnom miru i stabilnosti.

Seul “ostavlja mogućnost dijaloga sa Sjevernom Korejom otvorenom”, rekao je Mun.

Sedma raketna proba ove godine izvedena je u vrijeme priprema za zajedničke vježbe američkih, japanskih i evropskih mornarica u Tihom okeanu, nekoliko dana poslije izbora novog predsjednika Južne Koreje.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button