BiH

INCIDENT U BANJA LUCI: Žestoko se sukobili Izetbegović i Dodik… Situacija izmakla kontroli
Verbalni sukob Predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića obilježio je konferenciju o dvije decenije Dejtona u organizaciji Nezavisnih novina.

Sve je počelo vraćanjem u daleku prošlost i različitim tumačenjem dokumenta koji je Bosni i Hercegovini donio mir. Bakir Izetbegović i u Banjaluci je ponovio da Dejtonski sporazum mora da ide ka boljim rješenjima, na šta je Milorad Dodik odogovorio: “Ništa ne smije da se mijenja bez saglasnosti entiteta”.


Promjene Dejtonskog sporazuma različito se tumače by bob-marley7


KONFERENCIJA DEJTON by bob-marley7

” Ovdje se sve dešava na relaciji dobitnika-gubitnika, bar mi Srbi mislimo da međunarodna zajednica podržava koncept Muslimana, Bošjak ovdje i da od tog koncepta ne odustaje”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

” Zašto predominantno hrišćanska međunarodna zajednica stoji uz Bošnjake? Pa možda zato što su korektni, što su spremni na kompromise, što su spremni da ispunjavaju potpisano, što se ne ponašaju, evo na ovakav način kako to danas radi gospodin Dodik i kako to inače radi gospodin Dodik, jer da se ovako svi ponašamo zaista ne znam kud bi nas sto sve odvelo”, izjavio je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik se ni u prisustvu Valentina Incka i predstavnika međunarodne zajednice nije ustručavao da iznese brojne kritike na njihov račun. Valentin Incko koji zbog referenduma ovih dana nema mira i danas je zaprijetio svojim ovlašćenjima.

Iako je juče obećao pojasniti koji to dio Dejtonskog sporazuma Republika Srpska navodno krši, visoki predstavnik danas pominje četiri člana u kojim nema slova o referendumu, kao ni o pravosudnim institucijama koji su povod za referEndum.

” To su nadležnosti države koje ima, da li je to krivično pravo, da li je Ustavni sud, to su nadležnosti, ja ću o detaljima ovjde govoriti u mom govoru “, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko.
Jasno je da referendum o radu Suda i Tužilaštva glavobolju zadaje i Bakiru Izetbegoviću, koji po završetku diskusije pred novinare nije stao. Nakon što se saznalo da je od Narodne skupštine Republike Srpske zatražio da povuče odluku o referendumu, Milorad Dodik ga je podsjetio da na to nema pravo.

Tokom rasprave koja je izazvala veliku pažnju javnosti, tas na vagi bio je predsjedavajući Predsjedništva. Dragan Čović poručio je da bi dalje zadiranje u izvorni Dejton bez saglasnosti bilo kog naroda produbilo krizu u BiH.

” Ja sam siguran da ćemo imati dovoljno mudrosti, da i na praviti preinake kao odgovore na ono što je neko nazvao puzajuće prinake”, rekao je Čović.
Stolicu Mladena Ivanića, koji je bio na poslovnom putu, zauzeo je ministar spoljnih poslova Igor Crnadak. Jedini opozicionar koji je došao na konferenciju bio je Dragan Čavić. Svoje predstavnike na dvadesetogodišnjicu Dejtona, poslali su i garanti mira u BiH.

Vladu Srbije i Hrvatsku predstavljali su Mate Granić i Marko Đurić. Jedini regionalni lider stigao je iz Crne Gore. Filip Vujanović se i prije konferencije sastao sa zvaničnicima Republike Srpske.

Piše: ATVKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button