Sport

Imamo hit Afričkog kupa: Otjerali selektora nakon grupe, provlačili se, a sada bi mogli osvojiti trofej

Kakva priča










Fudbaleri Obale Slonovače su nakon izvanredne serije uspjeli izboriti finale Afričkog kupa nacija, savladavši DR Kongo rezultatom 1:0 u polufinalu.

Junak Obale Slonovače bio je Sebastijan Ale koji je postigao pogodak u 65. minuti susreta nakon asistencije Maksa Gradela. U finalu ih očekuje Nigerija, koja je nakon izvođenja penala eliminirala Južnu Afriku rezultatom 5:3.

Ova nevjerojatna priča ima svoje korijene u dramatičnim okolnostima kroz koje je prošla Obala Slonovače. Nakon poraza od Ekvatorijalne Gvineje rezultatom 4:0, svi su bili sigurni da će biti eliminirani, što je rezultiralo smjenom selektora Žeana-Luja Gasea.

Međutim, nakon posljednjeg kola, u kojem je Maroko pobijedio Zambiju s 1:0, a DR Kongo odigrao neriješeno s Tanzanijom 0:0, Obala Slonovače je ipak prošla dalje.

Drama je nastavljena u osmini finala protiv Senegala, gdje su igrači Obale Slonovače uspjeli izboriti produžetke nakon kasnog izjednačujućeg gola Franka Kesiija. Pobjeda je došla nakon izvođenja penala.

U četvrtfinalu su se ponovno našli u zaostatku, ovaj put protiv Malija, ali su se uspjeli vratiti u zadnjim minutama regularnog vremena zahvaljujući golu Simona Andigre. Konačna pobjeda došla je nakon produžetaka.

Sada, nakon što su eliminirali DR Kongo u polufinalu, Obala Slonovače se sprema za veliko finale protiv Nigerije.

Ovaj nevjerojatan put Obale Slonovače do finala Afričkog kupa nacija već je postao hit prvenstva, a ako uspiju osvojiti trofej, bit će to jedan od najnevjerojatnijih trijumfa u povijesti turnira. Obala Slonovače do sada je dva puta bila prvak Afričkog kupa nacija, 1992. i 2015. godine.



Back to top button