BiH

Poništeni ugovori sa HYPO bankom
U prvih dvadeset dana januara 2016. godine izrečeno je više od 30 presuda u BiH u korist građana i korisnika kredita u švicarskim francima (CHF), a na štetu Hypo banke.

Veliki broj tih presuda je izrečen na sudu u Mostaru, gdje su sve sudije parničnog odjela zauzele isti pravni stav, a to je da su ugovori o kreditima koji su vezani za CHF valutu pravno ništavi. Time se obavezuju korisnici kredita da vrate samo podignuti iznos u KM, bez ugovorene kamate, navodi se u saopćenju Udruženja Švicarac BIH.

Možda će Vas zanimati i:
 kemal-durakovic

Duraković: Borit ćemo se samo sa istinom– Sa januarskim presudama broj izrečenih presuda je prerastao brojku od 500. Obzirom da se ide sa pojedinačnim tužbama korisnika kredita protiv tužene Hypo banke, prvi put smo krajem decembra imali po jednoj presudi izrečeno šest ništavih ugovora o kreditu.  Poznato je koliko se Hypo banka uspinje i širi dezinformacije o navodno uspješnim pravosnažnim presudama, a postoje presude u kojima je u jednoj 100 posto dokazan kriminal i krađa Hypo banke, a u drugoj više od 50 posto. Radi se o presudama izrečenim u RS-u dok su u FBIH svi ugovori pravno ništavi – kazao je Kemal Duraković, predsjednik Udruženja Švicarac BiH.

U vezi s tim, Udruženje Švicarac poziva Hypo banku da javnosti dostave pravosnažne presude, a ne linkove saopćenja sa svojih stranica, koje dokazuje kako iz banke kažu da su pravno i zakonito čista obraza i da ne kradu, navode iz Udruženja.

– Udruženje i korisnici kredita bi bili sretniji da nas pljačkaju i kradu sa oružjem u ruci, jer bi se tada znali i umjeli odbraniti. Ovako onaj ko opljačka banku sa oružjem u ruci je lopov, kriminalac i pljačkaš, a kad banka krade, pljačka i otima onda je to kriminal i pljačka okovratnika o kojem niko ne govori i ne odgovara jer je izgleda u BIH okovratnicima sve dozvoljeno. Udruženje Švicarac BIH će se boriti sa istinom i samo istinom, kao i dokazima, a nikako lažima koje su uz krađu sastavni dio menadžmenta Hypo banke – istaknuo je Duraković.

Izvor: avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button