Lifestyle

Šta kuhati za Badnjak? Donosimo recepte za tradicionalna riblja jela










BadnjakBadnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića u kršćanskom kalendaru.

Ovo je dan prije Božića, dan kada se slavi rođenje Isusa Krista. “Badnjak” je također ime za drvo koje se pali na ognjištu za Badnjak. Na Badnjak se uređuje kuća za Božić te se kiti božićno drvce.

Tih dana se, prema vjerovanju, ne šiša, ne brije i ne režu se nokti da se ne bi “sjeklo zdravlje”. Badnji dan je posljednji dan pred Božić. Tog dana počinje božićno slavlje. Ujutro rano, već u zoru, pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se polazak u šumu po badnjak. Čim svane, loži se vatra i pristavlja se uz nju pečenica. Žene u kući mijese božićne kolače, torte, pripremaju trpezu za Božić.

Kažu da se za Badnjak tradicionalno pripremaju riblja jela.

Za vas smo izdvojili par ribljih recepata, koje možete savršeno pripremiti za Badnju večer.

Umjesto bakalara i u ovim receptima možete koristiti file oslića. Bit će jednako ukusno i nešto nježnijeg okusa

Prvo jelo može biti posluženo i kao toplo predjelo, ali ako želite biti skromni, poslužite ga za glavno jelo i svi će biti zadovoljni.  Lososom u umaku oduševit ćete sve, a poslužite ga uz zelenu salatu ili krumpir kuhan u slanoj vodi.

Pržene kuglice s bakalarom

Sastojci za 15 komada: 450 g smrznutog bakalara, 200 g jako hladne vode, 100 g brašna, 50 g rižinog brašna, 2 g praška za pecivo, sol, papar, 2 grančice mažurana (ili suhi), ulje za prženje

Priprema: Filete bakalara nasjeckati (kao za tartar) i dodati mu mažuran. Dobro promiješati. Obje vrste brašna pomiješati s praškom za pecivo. Dodati vodu i dobro promiješati pjenjačom. Zatim u smjesu brašna i vode umiješati sjeckano meso bakalara. Dodati sol i papar te ostaviti da miruje pokriveno plastičnom folijom 20 minuta u hladnjaku. Zagrijati ulje na 175 stupnjeva, pomoću dvije žlice oblikovati kuglice i pržiti 6 do 7 min u dubokom ulju do zlatnožute boje. Gotove loptice ocijediti na kuhinjskom papiru. Poslužiti tople uz tartar ili majonezu.

Bakalar s krumpirom i maslinama

Sastojci za 4 osobe:  800 g zaleđenog bakalara, 700 g krumpira, 200 g crnih maslina, 350 g povrtnog temeljca, 100 g brašna, 1 kapula, 5 žlica maslinova ulja, 3 lista lovora, sol, papar.

Priprema: Bakalar narezati na komade i ukloniti eventualne kosti pomoću pincete. Pobrašnite i ostavite po strani. Na dvije i pol žlice maslinova ulja u dubokoj tavi dinstati nasjeckanu kapulu. Kada postane zlatnožuta dodati bakalar. Pržiti ga 20 minuta pazeći da se ispeče s obje strane. U međuvremenu oguliti krumpir i narezati ga na ploške. U dublju posudu staviti ostatak maslinovog ulja, dodati krumpir i temeljac. Kuhati pet minuta i dodati bakalar. Zatim dodati masline i listove lovora. Kuhati još 15 do 20 minuta pazeći da ne ostane bez tekućine. Na kraju morate dobiti gustu kremicu koja će oblagati krumpire i bakalar. Poslužiti toplo preliveno s još malo maslinova ulja.

Losos sa zelenim paprom

Sastojci za 4 osobe:  2 kašičice maslinova ulja, suho desertno vino, 4 odreska lososa (oko 800 grama), 250 ml slatkog vrhnja, 1 kašičica zelenog papra,  polovica luka, 20 g maslaca, 250 ml ribljeg temeljca

Za umak od rajčica: 250 ml pasirane rajčice, 2 kašikemaslinova ulja, svježi bosiljak, sol

Priprema: Topli riblji temeljac zagrijati i dodati slatko vrhnje. Kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Dok se umak zgušnjava, pripremiti klasičan umak od rajčica. Na maslinovo ulje dodati pasatu, sol i papar te reducirati. Na kraju dodati svježi bosiljak.

Kada su bijeli umak i umak od rajčica gotovi, krenuti s pripremom lososa. Nasjeckati kapulu i staviti ju u posudu s maslacem i maslinovim uljem, dinstati na laganoj vatri dok ne požuti. Dodati zeleni papar i 3 do 4 kašikice umaka od rajčica. Nakon nekoliko minuta dodati bijeli umak i kuhati još pet minuta.

Na tavici ispeći filete lososa, sa svake strane ne više od pet minuta. Podliti bijelim vinom i čekati da ispari. Filete lososa ubaciti u umak i kuhati deset minuta. Poslužiti toplo.

Dobar tek.

Izvor: Novilist.hr

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button