BiH

Javnost traži odgovore na pet pitanja postavljenih Sebiji Izetbegović













Javnost u Bsoni i Hercegovini i dalje s velikom pažnjom iščekuje razvoj sitaucije u vezi s planom da se Opća bolnica „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ pripoji UKCS-u, a što je vješto isplanirala sadašnja direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović.

Iako su planovi za sada obustavljeni, a iz Vlade FBiH je krenula obmana kako se to nikad i nije imalo u planu bez stručne i opširne studije, Tužilaštvo KS istražuje zbog čega su doktori i osoblje u Općoj bolnici još 6. januara dobili dokument u kojem dobrovoljno traže prelazak na UKCS.

Direktorica Izetbegović vješto izbjegava medije te je javnosti plasiran jedan intervju u kojem je dr. Sebija poslala određene poruke, ali i nakon objave tog intervjua javnost je nezadovoljna te traži odgovor na još neka pitanja.

Tako se pojavilo pet pitanja za Izetbegović, a na koja javnost traži odgovor.

– Kako to da se niko drugi nije “drznuo” prijaviti na konkurs za direktora UKCS-a? Da li ste gospođo Izetbegović naprosto toliko superiorni naučno, stručno, organizacijski, sa snažim menadžerskim sposobnostima u odnosu na druge potencijalne kandidate?

(Odgovor na ovo pitanje nije da su se svi drugi osim Sebije Izetbegović prepali posla! Možda su se prepali nečeg drugog? Sebijinog muža? Stranke njenog muža? Sebijinog jezika, agresivnog nastupa i osvetničkog karaktera?)

– Kako gledate na potencijalno spajanje Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” gdje ste direktorovali prethodne tri godine i UKCS-a, posebno jer su za vrijeme vašeg mandata u Opću bolnicu uložena značajna sredstva od oko 10 miliona KM u kapitalne investicije, opremu i prostor? Kako to da se sad zalažete da se sve to sruši i da se zgradi promijeni namjena? Ko će građanima vratiti 10 miliona KM?

– Ako je Opća bolnica bila toliko dobra, uspješna i korisna za pacijente, kako ste tvrdili u prethodne tri godine Vašeg mandata, kako to da sad odjednom ta ista bolnice ne valja i ne služi svojoj svrsi i građanima Kantona Sarajevo?

– Da li smatrate da je neprimjereno da supruga člana Predsjedništva BiH, dakle visokog državnog zvaničnika bude istovremeno direktorica najveće zdravstvene ustanove u BiH i kako na to gledate? Nije li to model po kojem su se ponašali propali istočno-evropski komunistički diktatori i arapski kraljevi i vladari?

– I na kraju šta Vas to posebno kandiduje, koji kvalitet i sposobnost, da budete direktorica najveće zdravstvene ustanove u BiH, koja je ujedno i najveće naučna baza za medicinski kadar? Kako gledate na svoja dosadašnja naučna potignuća, s obzirom da ste u naučnoj bazi Google Scholar citirani samo 27 puta.

Na ova pitanja za sada nema odgovora, ali svakako je da javnost neće odustati u namjeri da sačuva Opću bolnicu i nedopusti samovolju pojedinaca, koji prave historijsku nepravdu građanima Sarajeva, ali i cijele BiH.

Izvor: NAP



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button