Tehnologija

Microsoft ukida podršku za Windows 7 i 8: Šta će se desiti ako ne pređete na nove sisteme
Microsoft ukida podršku za Windows 7 i 8 na novim računarima.

Prošlog petka ta je kompanija objavila da računari s novijim čipovima od AMD-a, Intela i Qualcomma moraju imati Windows 10, kako bi i dalje primala obavijesti o isporuci novih nadogradnji sistema.

Pretpostavlja se da će ovaj potez najteže pogoditi kompanije, koje se sporije od privatnih korisnika prebacuju na nove operacijske sisteme. Zbog tog su se oslanjale na deset godina podrške koju je Microsoft pružao dosad, bez obzira na hardver.

Da bi donekle nadoknadio uticaj novih odluka na kompanije, potpredsjednik Microsoftove grupe za Windowse i uređaje Terry Myerson, izjavio je da će kompanija nastaviti pružati podršku za Windows 7 i 8 na nizu računala koja se temelje na Skylakeu, kako bi korisnicima dali vremena da se pripreme za prebacivanje na Windows 10.

Microsoft će podržavati Windows 7 na računarima sa starijim procesorima do 14. januara 2020., a Windows 8.1 do 10. januara 2023. godine.

Windows 7 i 8 i dalje će raditi, no zbog nedostatka zakrpa i podrške, sistem će biti podložan napadima, a nakon nekog vremena usporiti će i način rada računara. Ono što trebate učiniti jest u Windows storeu preuzeti “service pack Windows 8.1.” Za to morate imati 4GB slobodnog prostora na hard disku.

Korisnici koji su prešli na sistem 8.1 mogu besplatno preuzeti verziju Windows 10. Za to moraju preuzeti instalacijski alat, odabrati verziju sistema koju žele instalirati (32 ili 64 bitni) i pokrenuti instalaciju.

Izvor: index.hrKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button