BiHKultura

Buybookova tradicionalna ‘Noć knjige’ održana u Sarajevu i Tuzli

Proslavili 27. rođendan










Buybookova tradicionalna “Noć knjige” održana je 26. i 27. decembra u sarajevskoj i tuzlanskoj knjižari Buybook.

Iako je prvobitno bilo planirano da Noć knjige traje samo 26. decembra, usljed velike zainteresiranosti kupaca manifestacija je produžena i na 27. decembar, saopćeno je iz Buybooka.

Možda će Vas zanimati i:

Izdavačka kuća Buybook ove godine proslavila je 27. rođendan i tim povodom je za svoje kupce pripremila prigodne popuste od 20 do 50 posto, a narudžbe su bile moguće i putem web shopa buybook.ba. Sretni 27. po redu kupci u obje knjižare nagrađeni su besplatnom kupovinom, a svaku kupovinu iznad 100 KM buybook je nagradio prigodnim poklonima.

Kao i svake godine do sada, za Noć knjige publici je bio dostupan veliki broj novih naslova stranih i domaćih autora i autorica.

Od stranih naslova koji su izašli na dan ove manifestacije buybook izdvaja roman „Zajednička čajanka” Marjan Kamali čiji je roman „Knjižara u Teheranu” jedan od Buybookovih najprodavanijih naslova, a publika je i ovaj roman dočekala s velikim nestrpljenjem. Tu su i romani „Kćerke dima i vatre” Ave Home, „Knjiga oblika i praznine” Ruth Ozeki, „Moji duhovi” Gwendoline Riley, „Posljednji sultan” Roberta Greenfielda, „Recept za Daphne” Nektarije Anastasiadou, a valja spomenuti i ranije objavljene romane poput „Gospođica Austen” Gil Hornby, „Šuma u kući” Alene Mornštajnove, „Moram te izdati” Rute Sepetys, „Slobodna” Lee Ypi, „Čarobnjak” Colma Tóibína, „Vrata tajni” Ahmeta Umita, „Kamen i sjenka” Burhana Sonmeza…

Kada je riječ o naslovima domaćih autora, buybook izdvaja „Porijeklo” Saše Stanišića – prevod koji je za Buybookovo izdanje dopunio i aktualizovao sam autor, zbirku poezije „Moji” Nade Topić,” roman „Ogrlica iz Šanliurfe” Ruždije Adžovića, treće izdanje „Kraljeva i kraljica Bosne” Emira Durmiševića, četvrto izdanje romana „Uhvati zeca” Lane Bastašić, te ove godine objavljene odlične naslove poput „Kopče” Nirhe Efendić, „Rekapitulacija” Svetislava Basare, „Ispod kućne strehe” Faiza Softića, „Škriptaji kože” Amile Kahrović Posavljak, „Godina bez proljeća” Adnana Repeše, „Intimna prepiska” Darija Džamonje.

Najmlađe čitaoce obradovale su slikovnice popularne španske autorice Susanne Isern „Vjeverica ne zna reći ne”, „Rakun uvijek želi biti prvi” i „Lisac lažljivac”, zatim slikovnice „Najusamljenija ajkula u moru” Johna Freemana, „Nalin svijet” Deana Nicholsona, „Pustite me da čitam!” Anilija Basilija, „Može i drugačije!” Asli Tohomcu, te slikovnice domaćih autora, „Perje biserje” i „Magične bojice” Amera Tikveše, „Čudesni svijet” i „Mali tigar” Vesne Mišanović, „Ena” i „Dječak Čak” Vedada Drljevića.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button