BiHLifestyle

Adnan Mujanović sa 24 godine postao sedmi doktor u svijetu










Adnan Mujanović je Tuzlak, koji je završio Medicinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli. Ima 24 godine i trenutno se nalazi u Švicarskoj, na dvije pozicije: asistent ljekara i asistent istraživača na Univerzitetskom institutu za dijagnostičku i interventnu neuroradiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Bernu.

Za Radio Kameleon Adnan Mujanović nam je rekao zašto je otišao u Švicarsku:

“Po završetku zadnjeg semestra studija, istraživao sam čime bih se želio profesionalno baviti i koji su moji naredni koraci u  medicini. Jedna oblast se malo izdvojila u odnosu na druge i najprostije rečeno u pitanju je oblast Minimalne invazivne neurološke terapije za patalogiju krvnih sudova u mozgu s primjenom savremenih tehnologija. Nekako kako sam detaljno istraživao shvatio sam da se ovom uskom oblasti u svijetu bavi samo šest ljekara, četvorica u SAD-u i dva profesora u Japanu. Tako da sam ja stupio u kontakt sa profesorima iz  Evrope te nakon par razgovora jedan profesor iz Švicarske mi  je rekao kako bi volio da postanem dio njegovog tima u Bernu te sam spletom okolnosti došao ovdje u Bern.”

Da li postoje ustanove ili timovi na Zapadnom Balkanu koji se bave ovim zanimanjem?

“Ova oblast mog trenutnog profesionalnog zanimanja veoma je uska i specifična te nažalost na prostoru Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ne postoji ustanova ili tim koji se ovim bavi na ovaj način.”

Koja su Vaša očekivanja?

“Moja očekivanja su iskreno minimalna. Kao i uvijek u životu uvijek sam imao minimalna očekivanja jer tako sebi postavim granicu i onda bilo šta pozitivno što se desi ima višestruko veći efekat, tako da nisam otišao sa velikim očekivanjima. Otišao sam sa standardnim očekivanjima i sa željom za kontinuirano učenje i napredak.”

Koje mogućnosti Vam nudi Švicarska?

“Što se tiče mogućnosti, smatram da su one puno veće ovdje nego u BiH, samo iz jednog prostog razloga, a to je što Švicarska ima sređeniji obrazovni zdravstveni sistem. Švicarska ima pristup mnogim resursima, ustanovama i saradnjama koje nažalost nisu prisutne u BiH.”

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

“Trenutno moji planovi za budućnost su meni nepoznati. Ja sam dobio ugovor za posao na godinu dana s obzirom da je tako uređeno zakonom za one koji dolaze tu iz zemalja koje nisu u EU. Tako da sam ja ovdje sigurno jednu godinu. Što se tiče povratka u BiH, apsolutno bih volio da se vratim u BiH  i da ovo naučeno znanje i naučene praktične stvari prenesem u BiH i potruditi se da na taj način dam svoj skromni doprinos kada je u pitanju razvoj zdravstvenog sistema, obrazovnog i naučno  istraživačkog sektora.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button