BiH

Vlasti od vozača u FBiH za eko test dosad nezakonito naplatile milione KM













Sredinom prošlog mjeseca iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH kazali su nam kako bi nove cijene tehničkog pregleda vozila i eko testa trebale biti poznate do kraja aprila, ali to se nije desilo. Kako saznajemo, radna grupa formirana prošlog mjeseca još radi na rješenju ovog problema.

“Predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, kao i nadležnih entitetskih institucija i Brčko distrikta imaju rok do kraja juna predstaviti nacrt jedinstvenog cjenovnika tehničkog pregleda vozila na nivou BiH. To je sve što možemo reći”, rekli su nam iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Međutim, predstavljanje nacrta jedinstvenog cjenovnika ne znači kako će nove cijene biti usvojene sredinom ove godine, zbog čega najviše ispaštaju vozači u FBiH.

Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba BIHAMK, u FBiH se svake godine prosječno registrira blizu 550.000 vozila. Ukoliko do kraja godine ne budu usvojene nove i niže cijene eko testa, vlasti bi u 2017. godini mogle od vozača iz FBiH nezakonito naplatiti skoro 14 miliona KM, od kojih je nekoliko miliona već naplaćeno u prvih pet mjeseci.

Nekoliko puta dosad pitali smo nadležne da li će formiranje novih cjenovnika podrazumijevati i povrat novca vozačima koji su platili eko test po većoj cijeni, ali nismo dobili odgovor.

Podsjećanja radi, Pravilnik o povećanju cijena za eko test donio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem 2016. godine, no vrlo brzo se uspostavilo da je Pravilnik nezakonit jer samo državni ministar komunikacija i transporta može vršiti izmjene i dopune vezane za redovni tehnički pregled vozila, uključujući i eko test.

Izvor: klix


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button