Svijet

Iranu ukinute sankcije

Saudijska Arabija bi mogla najviše ispaštati zbog značajnijeg utjecaja Irana na međunarodne ekonomske tokove nakon što je objavljeno da se ovoj zemlji ukidaju sankcije jer je ispunila sve obaveze predviđene sporazumom o kontroli nuklearnog programa, piše BBC.

Naime, Iran se prema ocjenama analitičara odlično izborio sa svim nametnutim ograničenjima zbog čega je godinama bio u praktičnoj ekonomskoj izolaciji.

Možda će Vas zanimati i:

Sada će Iran započeti jednu novu epohu kada je u pitanju politika, čak i u saradnji sa Amerikom, a naročito u privrednom smislu.

Iran je već naručio 114 aviona kompanije Airbus, a na raspolaganju će imati oko 100 milijardi dolara koje će biti odmrznute iz američkih banaka.

I dok će u političkom smislu najveći gubitnik ukidanja sankcija Iranu biti Izrael, u privrednom smislu ukidanje sankcija najviše će osjetiti Saudijska Arabija.

Cijene dionica u Saudijskoj Arabiji već su pale za više od šest posto ponajviše jer je na svjetskom tržištu nafte Iran ponudio svoje zalihe.

Iran je u prednost i zbog toga što će strane kompanije sada željeti ulagati u toj zemlji, koja je i ideološki ali i geopolitički konkurent Saudijskoj Arabiji.

printskrini

Printskrinovi tekstova BBC-a koji se bave temama nastalim nakon ukidanja snakcija Iranu
Izvor: avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro