Covid-19

WHO traži od bogatih zemalja da uplate 16 milijardi dolara za kupovinu vakcina i testova

Svjetska zdravstena organizacija










Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je zatražila od bogatih zemalja da hitno plate svoj dio novca potrebnog za finansiranje plana borbe protiv Covid-19 dajući doprinos od 16 milijardi dolara.

Brzi priliv novca u Akcelerator za pristup sredstvima borbe protiv Covida (ACT-A) mogao bi okončati Covid kao urgentnu prijetnju globalnom javnom zdravstvu u ovoj godini, saopćava WHO.

ACT-A pod vodstvom WHO ima za cilj razvoj, proizvodnju, nabavku i distribuciju Covid vakcina, testova, tretmana i lične zaštitne opreme.

ACT-A je stvorio Covax inicijativu, s ciljem da osigura snabdijevanje siromašnih zemalja vakcinama, korektno predviđajući povećanu proizvodnju vakcina u bogatim zemljama.

Covax je isporučio milijarde doza vakcina sredinom januara.

Za programe ACT-A potrebno je 23,4 milijardi dolara u periodu oktobar 2021. – septembar 2022, ali je je do sada prikupljeno samo 800 miliona dolara.

Inicijativa stoga traži 16 milijardi dolara od bogatih zemalja da “hitno popune finansijski jaz”, dok bi ostatak predstavljalo samofinansiranje zemalja s prosječnim primanjima.

Čelnik WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je rapidno širenje omikron varijante virusa učinilo urgentnijim nabavku testova, tretmana i ravnopravne diobe vakcina.

Samo 0,4 posto od 4,7 milijardi Covid testova provedenih širom svijeta tokom pandemije korišteno je u siromašnim zemljama.

Samo 10 posto stanovništva u siromašnim zemljama primilo je barem jednu dozu vakcine.

Za budžet ACT-A za period 2020/21. godine, samo šest zemalja – Kanada, Njemačka, Kuvajt, Norveška, Saudijska Arabija i Švedska – ispunilo je ili nadmašilo svoje finansijske obaveze.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji predsjedava vijećem provedbe ACT-A , izjavio je da neravnopravni pristup Covid vakcinama, testovima i tretmanima jednostavno produžava pandemiju, prenosi AFP.



Izvor
Fokus.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button