Arhiva

Savjeti ljekara: Kako ojačati imunitet kod djece?
Mother taking her daughters temperature with a thermometer

Od respiratornih infekcija djeca u prosijeku obole četiri do sedam puta godišnje, a mališani koji idu u kolektiv i češće. Razlog za to je što odbrambene sposobnosti organizma u tom uzrastu još nisu dovoljno razvijene. Tek u 12. godini imunitet kod djece dostiže kapacitet kao kod odraslih.

Da bi se djeca zaštitila, naročito zimi, kada se povećava broj virusnih i bakterijskih infekcija, trebalo bi ojačati njihov imunitet. To može da se postigne pravilnom ishranom i uzimanjem suplemenata.

Mnogi ne znaju da su crijeva najveći organ imunog sistema, jer se u njihovom zidu nalazi više od 70 odsto ukupnog broja imunih ćelija organizma.

U njima je normalno prisutna crijevna mikroflora koju čine probiotske, tzv. prijateljske bakterije. Pored toga što imaju značajnu ulogu u varenju one i štite organizam od infekcija izazvanih patogenim bakterijama i virusima.

“Na stvaranje imuniteta prije svega utiče način života”, kaže magistar farmacije Jelena Šteković, iz farmaceutske kompanije “Ivančić i sinovi”. “To podrazumijeva redovnu higijenu ruku i usne duplje, dovoljno sna, fizičku aktivnost, boravak u prirodi na svježem vazduhu… Značajnu ulogu imaju i pravilna i izbalansirana ishrana, kao i uzimanje dijetetskih proizvoda koji sadrže probiotske bakterije, posebno iz roda bifidobakterija.”

Dokazano je da se kod djece koja redovno uzimaju probiotike smanjuje učestalost respiratornih infekcija. Ona manje moraju da piju antibiotike, a rjeđe su podložna povišenoj temperaturi, kašlju, sekreciji iz nosa, i manje odsustvuju iz kolektiva.

Ljekari savjetuju da se uz antibiotike obavezno uzimaju dobre bakterije, kako se ne bi narušila crijevna flora, i dodatno smanjio prirodni imunitet. Probiotik, međutim, može da se uzima i preventivno, za jačanje imuniteta i očuvanje opšteg dobrog stanja organizma. Posebno se preporučuje djeci sklonoj alergijama, čestim respiratornim infekcijama, kao i djeci koja kreću, ili već idu u jaslice, vrtić ili školu.

 

(Izvor: zenskikutak.rs)

The post Savjeti ljekara: Kako ojačati imunitet kod djece? appeared first on Zenski.Ba.


Source: Zenski

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button