Biznis

NOVALIĆ: Novim kolektivnim ugovorom FBiH bi se dovela do bankrota
Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić ocijenio je kako bi kolektivni ugovor koji su usuglasili sindikati i poslodavci doveo Federaciju do nemoguće situacije te pogoršanja opštih radnih uslova.

– Institucije FBiH u ovom procesu su interesna strana jer na svim nivoima, od opštinske, preko županijske, do federalne, broj zaposlenih u institucijama je 130.000. U proteklom periodu, primjenom “starog” Zakona o radu i kolektivnih ugovora, na nivou Federacije BiH, zaposlenici institucija su podnijeli veliki broj tužbi i obveze po izvršnim sudskim presudama su dostigle 600 mil KM, što s kamatama iznosi više od milijardu maraka – rekao je Novalić.

Novim Zakonom o radu ta je mogućnost spriječena, ali problem predstavlja kolektivni ugovor koji je u suprotnosti s ovim zakonom pa bi se omogućilo bankrotiranje FBiH, prenosi “Večernji list BiH”.

– Novim kolektivnim ugovorom koji su predvidjeli poslodavci i sindikati praktično bi bilo omogućeno da se nastavi isti scenarij, te da se nastave tužbe i izvršne presude, a u skladu s tim Vlada FBiH ne može dopustiti bezočno otuđivanje od države i građana Federacije BiH te enormno bogaćenje određenih interesnih grupa koje radi svojih ličnih koristi urušavaju financijsku stabilnost Federacije BiH. Gomilanje izvršnih presuda po ovoj osnovi, između ostalog, je i razlog za dodatno zaduživanje Federacije BiH i konstantno povlačenje tranši MMF-a – rekao je Novalić.

Pri tome je odbacio i navode o minimalnoj plati dodajući kako su sindikalci predvidjeli da ta plata može biti i ispod minimalca.

– Novim kolektivnim ugovorom poslodavci i sindikati su predvidjeli da se u određenim okolnostima plata može spustiti na 285,12 KM, tj. satnicu od 1,62 KM. Zamjenom teza ova inicijativa se pokušava pripisati Vladi FBiH, kao i negativan odnos prema povećanju minimalne plate, što bi uništilo fiskalni sistem Federacije BiH.

Vlada FBiH definitivno ne podržava nejasne okolnosti pod kojima poslodavci mogu smanjiti minimalnu platu u cilju zaštite zaposlenika, objasnio je premijer Novalić.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button