Svijet

Kraj drame: Iran oslobodio marince SAD-a
Iranske vlasti su oslobodile američke marince koji su privedeni zbog povrede teritorijalnih voda Irana, javili su državni mediji.

Uprkos prethodnim izjavama iz Teherana, koje su navode iz Vašingtona da će Amerikanci biti oslobođeni uskoro ocijenili kao spekulacije, poslije ispitivanja marinaca donijeta je odluka da se njima obustavi pritvor i da budu vraćeni u SAD.

Takođe, navedeno je da je uzrok ulaska dva američka broda u teritorijalne vode Irana, poslije čega su oni zaplijenjeni, a marinci uhapšeni, pokvareni navigacioni sistem.

Ipak, Iran je saopštio da se američka mornarica ponašala “provokativno i neprofesionalno”, nakon što je iranska Revolucionarna garda zarobila dva njihova broda.

“Nosač USS Heri S Truman je izvodio neprikladne manevre”, saopšteno je iz iranske mornaričke uprave.

Prethodno je šef mornarice Revolucionarne garde istakao da će Iran “reagovati kako treba“ ako se dođe do zaključka da su brodovi ušli u iranske vode u okviru špijunske misije, a ne slučajno.

Dva broda američke mornarice koja su se nalazila u Persijskom zalivu završila su u posjedu Irana, potvrdio je Pentagon.

Najmanje deset članova američke mornarice zadržano je na ostrvu Farsi, koje je pod upravom iranske Revolucionarne garde, navodi se u saopštenju.

Izvor: nezavisneKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button