Tuzlanski kanton

Obespravljeni radnici Hotela Tuzla u agoniji, uputili pismo institucijama: Neshvatljiva indolentnost spram ogromnog kriminala, zahtjevamo da nas energično zaštitite!










Obespravljeni radnici Hotela Tuzla uputili su otvoreno pismo Vladi TK, Opštinskom i Kantonalnom Sudu i Tužilaštvu, Poreznoj Upravi FBiH, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i svim ostalim relevantnim institucijama.

Pomenuto pismo koje je od strane Sindikata solidarnosti TK, a čiji su članovi upravo i obespravljeni radnici Hotela Tuzla, u nastavku prenosimo u cijelosti:

Možda će Vas zanimati i:

Svjedoci ste,ali stovremeno i nijemi posmatrači naše dugogodišnje borbe za osnovna radnička,ljudska i građanska prava.Upravo Vas mi svake srijede pred vratima vaših institucija dostojanstvenim i mirnim protestima konstantno podsjećamo da su nama,građanima ovog grada,i državljanima ove države,od svima vama dobro poznatih pojedinaca i pojedinih interesnih grupa kako iz naše zemlje,tako i iz Republike Slovenije,pogažena temeljna ljudska,radnička i građanska prava i slobode.

Zato Vas otvoreno pitamo,šta ste Vi do sada uradili u cilju zaštite naših osnovnih prava,i ako imate istinsku namjeru učiniti nešto konkretno po tom pitanju,koliko Vam treba vremena za to.

Prosto je neshvatljivo Vaše ćutanje i Vaša indolentnost spram ogromnog kriminala u i oko privatizacije Hotela Tuzla,te spram duga prema državi za poreze i doprinose od nevjerovatnih 4 Miliona KM,koje su napravili i navodni slovenački „strateški“partner i pojedinci koji su aktivno učestvovali u toj pljačkaškoj privatizaciji.

Zato od Vas tražimo i energično zahtjevamo da nas radnike zaštitite od svih  ovih privatizacijsko-pljačkaških  mešetarenja,jer smo mi u svemu ovom ispali samo kolateralna šteta,te smo upravo mi i kažnjeni samo zbog toga što smo ukazivali  na taj ogromni kriminal koji je još uvijek na sceni,a za koji niko,zbog nerada Vaših institucijanije,do danas nije odgovarao.

Zbog svega navedenog nameću se sama po sebi sljedeća pitanja:

  • Zašto Vam je potrebno toliko vremena,da bi se donijela bilo kakva presuda ili odluka u predmetu „Hotel Tuzla“?
  • Šta je sa našom,prije više od godinu dana napisanom prijavom,protiv pojedinaca u vezi kriminala u Hotelu Tuzla?

     –      Dokle se došlo sa našom tužbom,zbog povrede materijalnih prava radnika  

            Hotela Tuzla od strane poslodavca?                   

      –    Dokle se stiglo sa našom tužbom za raskid privatizacijskog ugovora?

Pitanja mnogo,a odgovora ni na vidiku.

Nije nam namjera da na ovaj način vršimo pritisak i utičemo na rad sudskih organa,ali nam  ova naša nepodnošljiva situacija u kojoj se nalazimo nalaže da od Vas zahtjevamo da maksimalno ubrzate sve predmete oko Hotela Tuzla.

Mi jednostavno više vremena za čekanje nemamo,jer nam se gotovo svakodnevno ekspresno vrši popis i pljenidba naše lične imovine,dok naši gore pomenuti predmeti skupljaju prašinu u nečijim ladicama.

Pitamo se, kako je moguće da se radnicima vrši pljenidba imovine zbog kredita od 20.000 KM i više,a da  te presude protiv nas uredno donosi Sud koji je nadležan i u slučaju spora kod prodaje Hotela Tuzla,gdje jasno u privatizacijskom ugovoru stoji, da je obavezu vraćanja tog kredita preuzeo kupac.

U kakvoj pravno nesigurnoj državi živimo,najbolje ilustruje podatak da su prošle dvije godine otkako nam je poslodavac uručio otkaz,a da taj isti poslodavac nije ispoštovao ništa od obaveza koje je imao prema nama,od otpremnina,do isplate svih  zaostalih plaća iz 2013 i 2014.

Za nas je jednostavno neshvatljivo i neprihvatljivo i ponašanje  Porezne uprave u ovom slučaju,koja nam nije htjela dati informaciju o tome da li nam je poslodavac uplatio sve doprinose za PIO,smatrajući to,kojeg li apsurda,navodnom poslovnom tajnom.

Želimo da istaknemo i to da smo kao obespravljeni radnici do sada imali  jedinu i bezuvjetnu podršku i pomoć od Sindikata Solidarnosti,na čemu smo im neizmjerno zahvalni,te se preko njih zvanično i obraćamo javnosti.

Spoštovanjem!

Otpušteni radnici Hotela Tuzla

  1. Krešić Dobroslav
  2. Kalajlić Muhamed
  3. Jahić Nermin
  4. Tadić Ankica
  5. Omić Sabina
  6. Čosić Esad
  7. Lamešić Pejo i drugi.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button