Svijet

Karikaturista Guardiana nakon 40 godina rada dobio otkaz zbog navodne “antisemitske” karikature










Britanski list The Guardian nije obnovio ugovor sa svojim karikaturistom Steveom Bellom nakon što je njegova karikatura koja prikazuje premijera Izraela proglašena antisemitskom.

Karikatura Stevea Bella prikazuje Benjamina Netanyahua kako se priprema za operaciju na vlastitom stomaku u bokserskim rukavicama, gdje se vide granice Pojasa Gaze s natpisom “stanovnici Gaze, izlazite odmah”.

Glasnogovornik Guardian News and Media rekao je u ponedjeljak da je donesena odluka da se ne produži ugovor sa Steveom Bellom.

“Karikature Stevea Bella bile su važan dio The Guardiana u proteklih 40 godina, zahvaljujemo mu se i želimo mu sve najbolje,” naveli su.

On je prošle sedmice objavio seriju postova na X-u, nekadašnjem Twiteru.

“Postaje skoro nemoguće nacrtati ovu temu za Guardian, a da ne budete optuženi za korištenje ‘antisemitskih poruka’,” rekao je Bel ranije na X.

Bell je rekao da je crtež kritikovan nakon što je dobio telefonski poziv od novina u kojem se sugerisalo da se možda referira na Shylockovu izreku o “funti mesa” iz Shakespeareove drame “Mletački trgovac.”

On je rekao da je crtež bio inspirisan crtežom iz 60-ih godina predsjednika Lyndona B. Johnsona.

Pisanjem na X, Bell je rekao da je predao sliku ranije ovog mjeseca i “četiri sata kasnije dobio sam tajanstveni telefonski poziv s porukom ‘funta mesa’.”

Bell je odgovorio: “Žao mi je, ne razumijem,” a odgovor sa druge strane bio je: “Židovski tip; funta mesa; antisemitski stereotip.”

Šiljoč, kamatar iz Shakespeareove drame “Mletački trgovac,” smatra se jednim od najpoznatijih židovskih stereotipa u engleskoj književnosti zbog njegove pohlepnosti.

U Bardovoj poznatoj predstavi, Šiljoč traži funtu Antonijevog mesa ako zajam nije vraćen u roku od tri mjeseca.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button