U fokusu

POŽAR NA PIJACI: Pokušala sam da izvučem majku iz štanda, borila sam se s njom










Nakon jučerašnjeg kobnog dana za trgovce na pijaci u Tuzli, novi dan nije donio ništa novo, osim vraćanja u realnost-vatra je progutala sve od čega su živjeli. Čekajući izvještaj policije kako bi saznali uzrok požara, koji im, kako kažu, neće vratiti njihove objekte, trgovci su proveli cijeli dan izvan prostora ograđenog žutom trakom.

Lara Čolo je bila jedna od najunosnijih trgovaca na pijaci, imala je dva velika objekta koja su u potpunosti izgorjela. „Pa vjerujte, pod tabletama sam, tako da ne osjećam ništa. Ono što vidim me boli. Jednostavno sam povrijeđena i ljuta. Tu sam bila, nisam ništa mogla da izvučem. Vukla sam majku koja je bila sa mnom, u bratovom štandu odakle je krenuo požar. Pokušala sam da je izvučem, nije htjela, borila sam se s njom. Usput sam pokušala da nešto svoje spasim, imala sam mušku i žensku gardarobu, imala sam dva ogromna štanda.  I gledam to, sve gori, sve ode…“

Možda će Vas zanimati i:

Mirsada radi na pijaci cijeli život i dobro je živjela od tog rada. Muž joj je bio borac, a sada jako bolestan i bez mogućnosti da radi. Uprkos tome, nije se žalila da ona doprinosti, bila je sretna što joj pijaca pruža tu mogućnost. „Unazad pet godina sam imala stvarno posla na ovoj pijaci. Ja sam petero djece odgojila, školovala, kćerka je fakultet završila, upravo zbog ovog posla. Muž mi je srčani bolesnik, šećeraš, ne može raditi. A šta da sad kažem, idem isto kao da idem ispočetka. Isto kao da sam iz prvih dana počela da radim. Tako će mi i biti. Ali šta da radimo, valja nam trpiti. Nije samo ja, svi mi zajedno. Baš sam u nedjelju otišla na koridor, nešto sam kupila na veresiju, kod ljudi koji mi vjeruju. Borili smo se da imamo nešto novo da za 8. mart radimo, ali eto, sad je sve otišlo.“

Danas je potvrđeno da je u jučerašnjem velikom požaru na Gradskoj pijaci u Tuzli izgorjelo između 80 i 100 štandova i radnji, a preliminarne procjene govore o milionskoj šteti.  Iz gradskog budžeta bit će izdvojeno 55 hiljada maraka Gradskoj pijaci za sanaciju štete, a po hiljadu maraka bit će isplaćeno vlasnicima izgorjelih štandova. Njima će biti osigurano četvoromjesečno besplatno korištenje štandova na gradskoj ili drugim pijacama u Tuzli.

Usvojen je i zaključak da se nakon konačnog izvještaja o šteti razmotre i drugi vidovi pomoći. Prijedlog jednog vijećnika, da se vijećnici odreknu jednomjesečnog paušala i pomognu vlasnicima izgorjelih štandova, nažalost nije dobio podršku.

Azra Husarić



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button