Svijet

Novi predsjednik Katalonije najavio odcjepljenje
Gradonačelnik katalonskog grada Girone, Carles Puigdemont, novi je predsjednik Katalonije nakon što je u nedjelju dobio podršku 70 od 135 zastupnika regionalnog parlamenta u kojem je najavio odcjepljenje te sjeveroistočne pokrajine od Španije.

“Mjeseci koji slijede neće biti niti lagani niti komotni. Ovo nisu vremena za kukavice“, istaknuo je 53-godišnji Puigdemont u obraćanju parlamentu. “Živjela slobodna Katalonija”, kazao je na kraju govora.

Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dviju strana koje zagovaraju nezavisnost, koalicije “Zajedno za Da” i antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje su tek nakon tri mjeseca postigle sporazum. U subotu je “Zajedno za Da”, sastavljena od konzervativne Demokratske konvergencije Katalonije (CDC) i lijeve Republikanske ljevice Katalonije (ERC), prihvatila da njihov kandidat Artur Mas odstupi s mjesta predsjednika u zamjenu za podršku CUP-a s kojim je dobila natpolovičnu većinu u parlamentu.

Mas je predsjedao Katalonijom od 2010. godine, a CUP se protivio njegovom reizboru zbog mjera štednje i ideološkog razilaženja nazivajući ga “buržujem”.

U subotu, nekoliko sati prije isteka roka za postizanje sporazuma, usuglašen je Masov stranački kolega Puigdemont.
Njega je u nedjelju u parlamentu potvrdilo 70 zastupnika, 63 su bila protiv, a dvoje suzdržano. Sporazum sa CUP-om osigurao je stabilnu vladu koja u idućih 18 mjeseci želi uspostaviti nezavisnu republiku Kataloniju.
“Obećavam da ću ostaviti kožu na tom putu”, istaknuo je novi predsjednik.

Puigdemont je najavio pregovore sa španskom državom i sa evropskim dužnosnicima kako bi Katalonija dobila svoj ustav. Bruxelles je naime dosad odbijao ideju nezavisne Katalonije. “Unijet ćemo srčanost i hrabrost, a ne strah i odricanje”, napomenuo je. “Ovaj proces nezavisnosti je neophodan želimo li se pobrinuti za ono što žele građani”, dodao je Puigdemont.

Na pokrajinskim izborima 27. septembra pobijedila je koalicija “Zajedno za Da”, no nije uspjela osvojiti nadpolovičnu većinu pa joj je trebala podrška CUP-a, koji se obvezao do kraja mandata podržavati proces odcjepljenja. Španski ustavni sud je u novembru jednoglasno blokirao rezoluciju o nezavisnosti donesenu u katalonskom parlamentu. “Ta deklaracija je otvorila ustavotvorni proces te vjerujem da ćemo imati instrumente da ga završimo”, poručio je Puidemont rođen u selu Amer, udaljenom 25 kilometara od Girone.

Izvor: N1Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button