Zanimljivosti i zabava

DOŠLI IM GLAVE Ove pronalazače ubili su njihovi izumi!
Većini ljudi sopstveni izumi su donijeli samo dobro, dok neki nisu uspjeli da uživaju u plodovima svog rada. Neki su dali svoj život radi inovacije, svjesno stavljajući sebe u opasnost, dok su drugi nesretnim sticajem okolnosti postali žrtve svog rada. Ovim pronalazačima glave su došli njihovi pronalasci.

Francis Edgar Stanley (1849 – 1918) je bio suosnivač kompanije “Stanley Motor Carriage” koji je 1896. izumio Stanley parni automobil. Nažalost, ubila ga je vožnja u njemu – 1918. godine on je prilikom oštrog skretanja kako bi izbjegao prepreku doživio udes u kom je auto uništen i u kom je on izgubio život.

Bullock (1813 – 1867) je 1863. godine unaprijedio rotacionu štamparksu presu, što je doprinijelo revoluciji štamparske industrije. Presa je 1867. pala na njegovu nogu, nakon čega je uslijedila gangrena, pa amputacija noge, koju nije preživio.

bullock

Bullock – Unaprijedio rotacionu štamparsku presu

Thomas Andrews (1873 – 1912) je bio arhitekta koji je konstruisao Titanik i koji je bio na brodu kada je potonuo 1912. Nakon što je pomogao ljudima da uđu u čamce za spašavanje i obuku sigurnosne prsluke, sjeo je u sobu za pušače u prvoj klasi i gledao sliku na zidu dok je brod tonuo.

thomas

Thomas Andrews – Konstruisao Titanik

Hennry Smolinsky je sa Hallom Blakeom dizajnirao “AVE Mizar”, leteći automobil sa krilima koja se mogu skinuti i ponovo staviti na auto. Tokom probne vožnje krila su se otkačila u vazduhu i obojicu ih ubila.

ave

“AVE Mizar”, leteći automobil

Otto Lillienthal (1848 – 1896) je bio prva osoba koja je letjela jedirlicom-planerom, koju danas nazivamo zmajem. Sa svojim jedrilicama napravio je preko 2.000 uspješnih letova, ali je tokom posljednjeg, u augustu 1896, izgubio kontrolu nad jedrilicom i prilikom pada polomio kičmu. Njegove posljednje reči su bile “Žrtve se moraju podnijeti”.

ott

Otto Lillienthal – prva osoba koja je letjela jedirlicom-planerom

Maria Kirri (1867 – 1934) je otkrila radijum, polonijum, skovala termin radiokativnost i dobila dve Nobelove nagrade, iz oblasti hemije i iz oblasti fizike. Nažalost, zbog svojih istraživanja previše se izlagala radijaciji, što je dovelo do aplastične anemije, koja je bila uzrok njene smrti 1934. godine.

marija

Maria Kirri – Otkrila radijum, polonijum, skovala termin radiokativnost

Franz Raihet (1879 – 1912) je bio francuski krojač i izumitelj “padobran odela” koje je želio da isproba. Policija je ovo odobrila misleći da će da upotrebi lutku prilikom probe. Skočivši sa Ajfelovog tornja sa svojim padobranom, skočio je u svoju smrt.

franz

Franz Raihet – Bio francuski krojač i izumitelj “padobran odela”

Izvor: avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button