Zanimljivosti i zabava

Profesor banalnim primjerom pokazao da ne smijemo zaboraviti životne prioritete
Profesor je stajao pred grupom studenata na satu filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kad je sat počeo, bez riječi je podigao veliku, PRAZNU teglu majoneze, stavio je na katedru i napunio lopticama za golf. Potom je upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jest. Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente je li tegla puna. Opet su odgovorili da jest.

Sljedeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna pijeska. Kad ga je sipao, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom je li tegla puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jest. Onda je profesor ispod stola izvadio dvije čaše pune kave i sipao ih u teglu. Kafa je natopila pijesak. Studenti su se smijali.

‘Sada!’, rekao je profesor, dok je smijeh zamirao, ‘hoću da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša obitelj, vaša djeca, vaše zdravlje, vaša vjera i stvari kojima se strašno predajete. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su ostale stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuća, vaš auto… Pijesak predstavlja preostale stvari, male stvari.

Ako na početku napunite teglu pijeskom, nema mjesta za kamenčiće i teniske loptice. Isto važi u životu. Ako potrošite sve svoje vrijeme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mjesta za one važne stvari. Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću. Igrajte se s djecom. Nađite vremena za odlazak doktoru, Molite se Dragom Bogu. Izvedite partnera na večeru. Ponašajte se ponovo kao da vam je 18. Uvijek će biti vremena da se očisti kuća, opere auto…. Prvo se pobrinite za loptice za golf, stvari koje su vam zaista važne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pijesak.’

Jedna od studentica je podigla ruku i upitala što je predstavljala kafa. Profesor se nasmijao. ‘Drago mi je da ste pitali. Nju sipam, da bi vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvijek ima prostora za šoljicu kafe sa prijateljem.’Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button