Zanimljivosti i zabava

Historija vibratora: Davao se na recept za liječenje histerije
U viktorijansko doba mnogi su se liječnici susretali s pacijenticama oboljelim odhisterije. Simptomi su uključivali anksioznost, nervozu i nadutost.

To stanje, koje liječnici već dugo ne smatraju zdravstvenom tegobom, povezivalo se s maternicom. A rješenje je bilo ‘masaža zdjelice’, kako bi se izazvao ‘histerični paroksizam’, tj. orgazam, koji je navodno trebao u potpunosti povratiti ženino zdravlje.

Možda će Vas zanimati i:

Mnogi viktorijanski liječnici redovito su pružali usluge ‘masaže zdjelice’, kao što su činili i njihovi prethodnici. No to im je bio zamoran, dosadan i fizički zahtjevan posao, piše u modernim medicinskim časopisima.

Dr. J. Mortimer Granville stoga je izradio vibrator 1880-ih godina, koji je liječnicima trebao uštedjeti vrijeme i muke s pacijenticama. Granville je patentirao elektromehanički uređaj koji je prvotno korišten iskuljučivo u medicinske svrhe, te je zbog ogromnog generatora bio trajna instalacija u ambulantama, koje je odjednom počelo posjećivati sve više žena.

Naravno, uređaj je postajao sve popularniji, pa su žene počele tražiti osobne uređaje koje bi mogle koristiti i u kućnoj upotrebi. Nije dugo trajalo prije nego je uređaj iz liječničke ordinacije iskoračio u svijet ljepote i užitka.

Uskoro su se pojavili oglasi koji su omogućavali ženama da uživaju u masaži kod kuće. Jedan je tako tvrdio sljedeće: “Okrepljuje živce i cijeli sustav, dobro djeluje na ten i lubanju, te umanjuje bolove. Stimulira cirkulaciju (prirodnim putem, bez lijekova). Vaš liječnik ga preporučuje. Neprocjenjivo djeluje nakon kupanja ili vježbanja”. Čudotvorni uređaj, zar ne?!

v1

 

U vibratorskoj masaži korišteni su mnogi instrumenti: ploče raznih oblika, loptice i diskovi, valjci s rotirajućim cilindrima i rotirajući čekići, kao i centrifugalni vibratori.
v2

 

 

Vibratori su reklamirani kao pomagala za očuvanja zdravlja, koja se mogu koristiti u intimnosti svojeg doma. Uz njih je pisalo da liječnici tvrde da se njima može liječiti više od 200 bolesti i simptoma, uključujući i gluhoću, paralizu, nesanicu i slično, piše Mashable.

 

v3Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button