SvijetZanimljivosti i zabava

MISTERIOZNI MOST s kojeg se bacilo njih 600!










Most Overtoun, sagrađen 1859. godine u blizini Miltona, u škotskoj regiji Dumbarton, postao je poznat po nizu neobjašnjivih događaja. Prvi su zabilježeni pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je primijećeno da psi iznenada i neočekivano skaču s mosta u smrt.

U nekim slučajevima, psi bi preživjeli 16 metara dug pad, oporavili se i opet pokušali isto. Zanimljivo je da su svi psi skočili s iste strane i s istog mjesta, što cijelu stvar čini još tajanstvenijom. Svi psi skočili su kada je dan bio sunčan. S mosta je skočilo 600 pasa, i to svi s dugom njuškom.

Škoti su slali stručnjake za ponašanje pasa, ali nijedan nije uspio riješiti misteriju. Dugo se vjerovalo da nuklearna baza, koja se nalazi u blizini mosta, emituje zvuke koje mogu registrovati samo psi, ali je nakon ispitivanja ovo mišljenje odbačeno.

Doktor Dejvid Sands ispitao je sve faktore koji bi mogli imati uticaj na pse, miris, zvukove, vidik. Jedino što mu je palo na pamet jeste da pse mami miris urina miševa koji se skupljaju ispod mosta, ali nije bio siguran u svoje tvrdnje. Nijedan od vlasnika, čiji su psi skočili s mosta, nije primijetio bilo kakvu promjenu u ponašanju psa prije skoka s mosta.

Preuzeto sa Facebook stranice Mladena Marića.



Back to top button