Tuzlanski kanton

Samo tri općine u TK mogu izdavati dokumente za izgradnju objekata
Samo tri općine s područja Tuzlanskog kantona od 1. januara mogu izdavati urbanističke saglasnosti za izgradnju stambenih i poslovnih objekata, dok 11 preostalih općina u ovom kantonu po zakonu neće na to imati pravo. Ovo je izjavila direktorica Zavoda za prostorno uređenje i urbanizam Tuzlanskog kantona Dragica Tešić, ističući da su po važećim propisima sve općine bile dužne još 2008. godine izraditi i usvojiti svoje prostorne planove na temelju kojih se mogu izdavati urbanističke i građevinske dozvole za gradnju objekata.

– Dosad je svoj prostorni plan na vrijeme usvojila jedino općina Doboj Istok, sa zakašnjenjem su usvojili Gračanica i Tuzla, dok ostale općine nisu realizirale ovu zakonsku obavezu. Naime, ti su planovi trebali biti urađeni dvije godine nakon usvajanja Prostornog plana TK, a taj rok je davno prošao. S obzirom da nisu, neće moći izdavati saglasnosti za izgradnju stambenih i poslovnih objekata i to će biti veliki problem – kazala je Tešić, uz napomenu da je rok za usvajanje ovih dokumenata četiri puta produžavan, te da s takvom praksom konačno treba prestati.

S obzirom na ove okolnosti, u općinama i Tuzlanskom kantonu u cjelini, najvjerovatnije će se nastaviti s bespravnom gradnjom koja je, inače, godinama veliki problem. U tome prednjači Tuzla u kojoj je, kako se pretpostavlja, nelegalno izgrađeno oko 12.000 objekata.

– U cijelom Tuzlanskom kantonu postoji više od 25.000 objekata izgrađenih bez potrebnih saglasnosti i građevinskih dozvola. Općinama je dat rok od godinu da usvoje prostorne planove i zabranjeno im je da izdaju urbanističke saglasnosti i rješenja za gradnju objekata mimo tih planova. Koliko znam, taj je rok istekao 31. decembra 2014. godine – izjavio je za Fenu profesor na Rudarsko-geološkom i građevinskom fakultetu u Tuzli i bivši ministar u Vladi TK dr. Zvjezdan Karadžin.

U Zavodu za prostorno uređenje TK najavili su da će o ovome stav morati zauzeti kantonalna vlada, kako posljedice mogućih problema ne bi osjetili jedino građani i pravni subjekti koji namjeravaju graditi poslovne objekte.

Izvor: FENAKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button